Před 75 lety zemřeli v boji s nacisty českoslovenští parašutisté, kteří spáchali atentát na Heydricha

18.06.2017 9:36

Dnes dopoledne se v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze 2 odehraje tradiční uctění hrdinského boje československých parašutistů po úspěšném atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Zúčastní se ho premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), první místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (nestran.) a náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Před 75 lety zemřeli v boji s nacisty českoslovenští parašutisté, kteří spáchali atentát na Heydricha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rekonstrukce atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha

Od tragického střetu mezi parašutisty a příslušníky SS a gestapa dnes uplynulo přesně 75 let. Pietní ceremoniál bude zahájen v 10:00 položením věnců k pamětní desce na zdi chrámu, následovat bude panychida věnovaná všem obětem tzv. heydrichiády. Pieta bude zakončena vzpomínkou u pamětní desky v kryptě chrámu. Přítomni budou členové obce legionářské v dobových britských uniformách a s historickými prapory.

Na Karlově náměstí dnes pokračuje víkendový program, připomínající výročí operace Anthropoid. Na náměstí vyrostl dobový stanový tábor československých vojáků, na návštěvníky čekají dobové zbraně, vojenská technika i ukázky výcviku parašutistů včetně nácviku útoku na jedoucí automobil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…