Evropo, probuď se! Stovky lidí demonstrovaly v Praze proti islámu

16.01.2015 16:29

Na Hradčanském náměstí před Matyášovou branou se v Praze od 16:00 konala demonstrace, kterou svolali čeští odpůrci islámu. Sdružení Islám v České republice nechceme si slibuje, že na akci dorazí až 4 000 lidí, přijít mají i někteří politici. Podle agenturních zpráv dorazilo asi 600 lidí. Několik lidí na místě naopak manifestovalo za právo islámu na existenci v ČR.

Evropo, probuď se! Stovky lidí demonstrovaly v Praze proti islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Odpůrci islámu se na Hradčanském náměstí shromáždili s českými vlajkami a s transparenty s nápisy „Evropo, probuď se!", „Umírněný islám neexistuje" nebo „Islám je zlo". Organizátoři rozdávali mezi protestujícími transparenty a odznaky s logem iniciativy v podobě přeškrtnuté mešity.

Z politiků na demonstraci dorazili místopředseda hnutí Úsvit Marek Černoch nebo místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová. Demonstrace byla poklidná. Přítomní skandovali „my jsme tady doma“ a mávali českými vlajkami.

„Islám do Evropy nepatří,“ nesli někteří napsané na transparentech. Řečníci z řad politiků slibovali diskuse u kulatého stolu k řešení otázek uprchlíků i celkové bezpečnostní situace.  

Islám sem nepustíme, tvrdí odpůrci tohoto náboženství

„Do této země nikdy nepustíme ideologii, která by nedovolila našim dětem se svobodně oblékat, nebo tvrdila, že žena má pouze polovinu mozku,“ zaznělo na demonstraci. Účastníci poklidného shromáždění deklarovali, že udělají vše proto, aby se Česko nedostalo do takové situace, jaká je dnes ve Francii nebo v Německu.

Kromě odpůrců islámu přišlo dnes před Hrad i několik jeho obhájců, podle nichž má každé náboženství právo na existenci.

Pořadatelé protiislámské demonstrace avizovali, že chtějí také uctít památku nedávných obětí teroristických útoků v Paříži. „Seznámíme veřejnost s naším pohledem na islám a jeho expanzi v Evropě, pojmenujeme rizika pro Českou republiku a vzneseme legislativní a bezpečnostní požadavky, jejichž přijetí islamizaci naší země zabrání," uvedli v prohlášení.

Manifestace se účastnila i policie jak v uniformách, tak v civilu. Akce se podle ní obešla bez větších incidentů, policisté zaznamenali pouze slovní potyčky. 

Podrobnosti z protiislámské demonstrace připravujeme v obsáhlé reportáži.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…