Terorismus před britským parlamentem. Auto najelo do lidí, útočník vyrukoval s nožem. Policisté ho postřelili

22.03.2017 16:05

Ve středu před šestnáctou hodinou se odehrály dramatické scény před budovou britského parlamentu v Londýně. Střelba, útok nožem a nejspíš i auto najelo do davu. Zatím se hovoří o 12 zraněných. Útočníka, který před parlamentem útočil s nožem, prý policie postřelila.

Terorismus před britským parlamentem. Auto najelo do lidí, útočník vyrukoval s nožem. Policisté ho postřelili
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

První zprávy hovořily o střelbě před budovou parlamentu. Později se objevily informace o útoku nožem a o více než deseti zraněných na mostě vedoucím k budově parlamentu. V něm právě probíhalo jednání dolní komory. Parlament byl uzavřen, nikdo nesmí dovnitř ani ven.

Takto zachytil dění před parlamentem z okna kanceláře jeden z poslanců:

 

 

Parlamentní zpravodajka BBC uvedla, že poslanci ve sněmovně zaslechli „tři nebo čtyři“ výstřely. „Ozvala se hlasitá rána. Výkřiky, zmatek. Potom zvuk výstřelů. Všude jsou ozbrojení policisté,“ popsal situaci editor listu The Independent. Premiérka Theresa Mayová je podle informací v pořádku. Právě v době útoku se přitom měla před parlamentem pohybovat, v 16.30 měla mít schůzku s polským politikem Jaroslawem Kaczyńskim kvůli Brexitu.

Deník The Independent cituje svědky, že premiérka opouštěla sněmovnu po tradičních otázkách na premiérku (něco jako naše interpelace) a mířila na schůzku s polským politikem. Její vozidlo mělo být po incidentu před parlamentem zastaveno v parlamentních garážích těsně před odjezdem. Theresa Mayová je tedy spolu s poslanci v budově parlamentu.

Krátce po šestnácté hodině dorazily přesnější informace. Večerník The Standard na svém webu uvedl, že byl na místě postřelen muž, který podle očitých svědků zaútočil na hlídkující policisty nožem.

Jeden ze svědků popsal, že muž hovořil se dvěma policisty u brány do areálu parlamentu. „Měl něco v ruce. Přistoupili k němu dva policisté ve žlutých bundách. Jeden z nich najednou padl k zemi. Druhý běžel pro pomoc. Muž se rozeběhl směrem ke vstupu do parlamentu. Ostraha na něj nejprve zakřičela, pak na něj třikrát nebo čtyřikrát vystřelili,“ líčil svědek.

V tu chvíli se již na sociálních sítích objevovaly záběry na raněné na mostě Westminster Bridge vedoucím k parlamentu. Objevila se informace, že na něm do skupiny lidí najel automobil. Polský politik Radoslaw Sikorski, který náhodou byl zrovna na místě, hovoří minimálně o pěti raněných. Sikorski také natočil na mostě video, které umístil na svůj Twitter.

 

 

Na místě přistáli záchranáři s vrtulníkem. Policie v bezprostředním okolí Westminsteru nechala zastavit metro. Následně oznámila, že vše bude vyšetřovat jako teroristický útok. Podle zpráv, které se objevily po sedmnácté hodině, spáchal oba činy jeden pachatel, který na mostě vyběhl z auta, běžel k parlamentu, kde napadl policistu a při pokusu proniknout do areálu byl zastřelen. Analytik Jan Eichler, který živě komentoval událost pro Českou televizi, informoval (bez uvedení zdroje), že pachatel měl být asijského původu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…