Před devíti lety nešlo zveřejnit vše, dnes ano. Babišův server spojil Zemanovy muže a obchod se zbraněmi

11.12.2014 17:26

Zemanovi muži podle serveru Lidovky.cz pomáhali zbrojaři z Vrbětic vyvážet zbraně do zemí, na něž bylo uvaleno embargo. Podle dokumentů Petru Bernatíkovi s povolením pomohli tehdejší ministr zahraničí (ČSSD) Jan Kavan a nynější šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Dnes si prý nevzpomínají.

Před devíti lety nešlo zveřejnit vše, dnes ano. Babišův server spojil Zemanovy muže a obchod se zbraněmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelec ze samopalu

První text o podivném vývozu zbraní do nejkonfliktnější části Afriky vyšel před devíti lety. Tehdy ovšem redaktor serveru Lidovky.cz údajně nemohl zveřejnit veškeré dokumenty, které ke kauze shromáždil. Tentokrát však pomocí nich dává nahlédnout do rozhodování institucí, které dozorují vývoz zbraní.

Lidovky.cz uvádějí, že z dokumentů je patrné, že zbrojař Petr Bernatík, jehož munice už několik týdnů ohrožuje okolí skladu ve Vrběticích, dokázal už tehdy hledat cesty mezi paragrafy i zbrojními embargy. A hlavně: Uměl si najít vlivné spojence mezi politiky a úředníky.

Na serveru jsou poprvé publikovány materiály Ministerstva zahraničních věcí a ukazují, že vývoz pěchotních zbraní do válčící Afriky před lety přikryli vysoce postavení představitelé někdejší vlády Miloše Zemana. Klíčovou roli v obchodu sehrála česká diplomacie v čele s Janem Kavanem a jeho někdejším náměstkem Hynkem Kmoníčkem.

Embargo se obešlo přes Zimbabwe

Na začátku roku 2000 Petr Bernatík vlastnil firmu Arms Moravia (dnes jeho syn, rovněž Petr, vede společnost Imex Group, které explodovaly sklady ve Vrběticích). Bernatík se prý tenkrát dohodl na prodeji tisíce protitankových vrhačů RPG 7, pěti stovek kulometů a šesti raketometů s hlavním nákupčím konžské armády Francesco Olengou. A v únoru téhož roku požádala firma o povolení k vývozu licenční správu Ministerstva průmyslu a obchodu. Správa požádala - tak jak jí ukládá zákon - o stanovisko ministerstva vnitra, obrany a zahraničí. Problém byl v tom, že na Kongo bylo v té době uvaleno embargo EU a ministerští úřednici z Černínského paláce nebyli jednotní.

Podle Lidovek.cz konečné slovo musel dát tehdejší ministr Jan Kavan (nyní prý figuruje v seznamu neformálních prezidentových poradců). Dokumenty ukazují, že pro Kavana připravoval argumentaci jeho tehdejší náměstek Hynek Kmoníček. A sám doporučoval souhlas s vývozem do Konga. Navzdory nesouhlasu podřízených. Připravil prý i únikový plán. Pro případ, že by Kavan nesouhlasil, navrhoval „pokusit se mediálně prodat neudělení licence“. Čekalo se tedy na „politické rozhodnutí“. Kavan se rozhodl dát vývozu do Konga povolení, což potvrzuje další interní zveřejněný dokument. Ale hrozil skandál kvůli embargu.

Podle serveru sám Bernatík našel cestu, jak dostat zbraně do Konga, a to přes Zimbabwe, na níž se v tu dobu nevztahovalo žádné embargo. Zimbabwe ale s Kongem v té době úzce spolupracovalo. Další dokument dokazuje, že všichni vrcholní úředníci ministerstva zimbabwskou fintu přikryli. „Dle rozhodnutí ministra necháme vyvézt uvedený materiál do Zimbabwe. Žádosti o Kongo byly staženy,“ stojí v pravé části dokumentu z archivu Ministerstva zahraničních věcí. Všichni údajně věděli, že jde o ty samé zbraně, které měly jít do problematického Konga.

Lidovky.cz uvádějí, že o pět let později si sice Kmoníček už na nic nepamatoval, ale tvrdil, že si takové šachy s licenční žádostí nedokáže představit. Ztrátu paměti prý utrpěl i Jan Kavan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…