Před evropskými volbami ČT odvysílá debaty s lídry. Moderovat bude Moravec

25.03.2014 13:46

Česká televize před volbami do Evropského parlamentu odvysílá debaty z Prahy, Brna, Ostravy a Bruselu. Tématu se bude věnovat také v pořadech Události, komentáře a Politické spektrum a ve vysílání zpravodajské ČT24. Na neděli 25. května, den vyhlášení výsledků, plánuje volební studio, jehož součástí bude i debata vítězů.

Před evropskými volbami ČT odvysílá debaty s lídry. Moderovat bude Moravec
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Otázky Václava Moravce Speciál z Ústeckého kraje

Předvolební debaty se uskuteční 30. dubna v Ostravě, 7. května v Brně a o týden později v Praze, jejich moderátorem bude Václav Moravec. Všechny budou věnovány fungování evropských institucí a zároveň vybranému tématu jako sociální politika, zemědělství a kvalita potravin nebo přerozdělování peněz.

V každé debatě se objeví čtyři lídři kandidujících stran a hnutí, vybraní podle takzvaného volebního potenciálu zjištěného v předvolebním výzkumu. ČT rovněž zohlední tradici, velikost členské základny i významnost zastoupení v Parlamentu, u nových subjektů například i volební podporu.

„Opět jsme připravili tak široký koncept volebního vysílání, jak jsme jen byli schopni z hlediska programového i nákladového," uvedl ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal. Vrcholem mají být volební speciály a vysílání v den vyhlášení výsledků, tedy po uzavření místností v celé unii. Podle odhadů by kompletní výsledky evropských voleb za Česko mohly být známy v neděli před půlnocí.

Do pořadu Události, komentáře zavítají lídři kandidátek poprvé 28. dubna. Na programu budou také desetiminutové rozhovory, a to jako součást odpoledního kontinuálního vysílání zpravodajské ČT24. Zástupci všech kandidujících subjektů od 19. dubna budou rovněž vystupovat v pořadu Politické spektrum. Samostatným pořadem má být potom předvolební debata vysílaná 22. května z Bruselu, v níž vystoupí klíčoví nepolitičtí zástupci v bruselské administrativě.

Předvolební vysílání doplní i debata s názvem Deset let v EU, kterou Česká televize odvysílá ze svého pražského studia u příležitosti 10. výročí vstupu do unie. Této diskuse se 23. dubna zúčastní předsedové současných politických stran zastoupených ve sněmovně. Novinkou bude záznam debaty s kandidáty na předsedu Evropské komise, která se uskuteční v Bruselu.

Při předvolebním a volebním vysílání ČT využije sociologický výzkum, který v dubnu provedou agentury Median a STEM/MARK. Rozhodující ukazatel, volební potenciál, odhaduje, kolik procent hlasů by strana mohla hypoteticky získat v době sběru dat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří zvažují její volbu a chtějí volit.

Podle vedoucí výzkumu programu a auditoria ČT Renaty Týmové se tento ukazatel osvědčil již při vysílání před loňskými parlamentními volbami. Vzorek představuje 3000 respondentů, z toho tři pětiny budou formou telefonického šetření a zbytek prostřednictvím osobních rozhovorů. ČT naopak nepočítá s prováděním takzvaného exit poll, tedy dotazování voličů před volebními místnostmi.

Česká televize má ze zákona povinnost rovněž odvysílat takzvané předvolební spoty. Při počtu 39 politických subjektů by to mělo být celkem 14 hodin a jejich vysílání by mělo začít 16 dní před začátkem voleb.

Češi si budou volit nové evropské poslance v pátek 23. a v sobotu 24. května. O hlasy se uchází rekordních 39 volebních uskupení. Při minulých evropských volbách jich bylo 33. V některých zemích EU se bude hlasovat ještě o den později, tedy v neděli 25. května. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…