Před patnácti lety zemřel Josef Lux. Ten, který ve vládě čelil Klausovi

21.11.2014 10:52

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala či ovlivňuje politické dění v ČR. Jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století zemřel před 15 lety, 22. listopadu 1999, v americkém Seattlu v důsledku komplikací při léčbě leukémie. Bylo mu 43 let.

Před patnácti lety zemřel Josef Lux. Ten, který ve vládě čelil Klausovi
Foto: hns
Popisek: Věra Luxová

V politice se Lux začal poprvé angažovat v roce 1982, kdy vstoupil do Československé strany lidové (ČSL), za kterou byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění. V září 1990 stanul v čele ČSL, od března 1992 byl předsedou nástupnické Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové (KDU-ČSL). V září 1998 překvapivě oznámil, že ze zdravotních důvodů opouští funkci předsedy KDU-ČSL a šéfa jejích poslanců. Lékaři u něj zjistili onemocnění chronickou leukémií.

Byl kritikem bezbřehého liberalismu

Lux se ve vládní koalici profiloval jako kritik „bezbřehého" liberalismu a stal se výrazným propagátorem termínu „sociálně tržní hospodářství". Své postavení na politickém výsluní si dokázal vydobýt i díky obratnému manévrovacímu stylu.

Josef Lux se narodil 1. února 1956 v Ústí nad Orlicí. Po Střední zemědělsko-technické škole v Lanškrouně pokračoval ve studiích na Vysoké škole zemědělské v Brně. Od ukončení studií až do roku 1990 pracoval v různých funkcích v Jednotném zemědělském družstvu v Zálší, žil ve Dvořisku u Chocně.

Lux byl ženatý. S manželkou Věrou vychovali dva syny a čtyři dcery. Vdova po lídrovi KDU-ČSL je nyní šéfkou Nadačního fondu Josefa Luxe, který podporuje výuku etiky na školách a pomáhá nemocným leukémií. Josef Lux je pohřben v obci Hemže u Chocně. V roce 2000 byl vyznamenán in memoriam Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …