Před pěti lety ještě instinkty národa fungovaly správně... Komentátor vzpomíná na loučení s Václavem Havlem

19.12.2016 21:35

Vzpomínku na exprezidenta Václava Havla, který zemřel před pěti lety 18. prosince, napsal pro server Echo24.cz komentátor Jiří Peňás.

Před pěti lety ještě instinkty národa fungovaly správně... Komentátor vzpomíná na loučení s Václavem Havlem
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

„Před pěti lety bylo stejně jako dnes pondělí a lidé se probouzeli do prvního dne po smrti Václava Havla. Myslím, že teprve tehdy mnohým plně docházelo, že ten (očekávaný) odchod je opravdu událostí přelomovou, že jde o symbolický závěr jedné éry, v níž byl Havel klíčovou osobou. A že ta éra v poctivé bilanci přinesla lidem mnohem více dobrého než zlého, především tedy svobodu, která je základem všeho,“ poznamenal Peňás. A vzpomíná, jak lidé na tu zprávu reagovali v onu osudnou neděli. Zapalovali prý svíčky, postáli na místech pro tuto zemi důležitých, pomodlili se. „Mnozí měli v očích slzy, ale hysterii skutečně nepropadal nikdo,“ zmínil.

Původní text ZDE.

„Další dny se pak v počtu dostatečném chodili poklonit do staroměstského kostela sv. Anny prezidentovým ostatkům. I na jiných místech republiky vznikala jakási svépomocná pietní místa. Nikdo nelomil rukama a nedělal scény. Česká (a moravskoslezská) společnost ten smutek zvládala nečekaně důstojným a působivým způsobem. Nic přitom v těch prvních dnech nebylo organizováno, ale jako by všechny instinkty fungovaly správně a lidé přesně věděli, co mají dělat a jak ku tak vážné věci přistupovat. Přitom je to nikdo předtím neučil,“ zmínil dále Peňás s tím, že vše vyvrcholilo během nekonečného průvodu na Pražský hrad. Zde byla rakev, jak píše, předána jaksi oficiálně státu, s nímž měla řada těch doprovázejících občanů zase už poněkud napjatý vztah.

„Stát reprezentoval muž, který byl v jistém smyslu protikladem pohřbívaného muže,“ dodal Peňás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…