Před půlnocí mají být zveřejněny výsledky českých eurovoleb

26.05.2019 6:00

Hodinu před půlnocí by dnes měly být zveřejněny výsledky letošních voleb českých europoslanců. I když hlasování v ČR skončilo už v sobotu, Český statistický úřad může výsledky zveřejnit až po 23:00, uvedla ČTK.

Před půlnocí mají být zveřejněny výsledky českých eurovoleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Důvodem je to, že ve většině států unie si budou voliči své europoslance vybírat až v tento den, jako poslední skončí hlasování v Itálii.

Výsledky potvrdí nebo zkorigují prognózy, podle nichž by 21 českých ze 751 křesel v Evropském parlamentu měli obsadit zástupci devíti sněmovních stran. Podle předvolebních průzkumů mělo volby vyhrát vládní hnutí ANO před Piráty a ODS. Čtvrtou příčku měla obsadit koalice Starostů s TOP 09. Europoslance by měly mít rovněž SPD, KDU-ČSL, ČSSD a KSČM.

Hlasovat podle odhadů přišlo více lidí než před minulých volbách před pěti lety, kdy k volebním urnám dorazila jen necelá pětina voličů z více než osmi milionů voličů v ČR. V Praze se letošní účast podle informací ČTK od volebních komisařů pohybovala kolem 30 procent, také v některých dalších krajích podle předběžných odhadů překročila 20 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…