Před rokem zemřel bojovník proti komunismu Ctirad Mašín

12.08.2012 9:25

Případ skupiny lidí kolem bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává kontroverze. Odbojáři se pokusili navázat na činnost generála in memoriam Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacistickými úřady.

Před rokem zemřel bojovník proti komunismu Ctirad Mašín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dům, ve kterém v Poděbradech bydleli bratři Mašínové

Při jejich akcích zemřelo šest lidí - dva příslušníci SNB a pokladník v Československu a později i tři východoněmečtí policisté. Ctirad Mašín zemřel před rokem 13. srpna v Clevelandu v USA ve věku 81 let.

Ctirad Mašín se narodil 11. srpna 1930 v Olomouci. Nejprve se pokoušel o protikomunistické sabotáže, poté plánoval útěk z Československa. Ten však byl prozrazen a Ctirad strávil 22 měsíců v uranových dolech. Na počátku 50. let se s bratrem Josefem a dalšími snažili pokračovat v sabotážích. Na podzim 1953 při pokusu probít se do západního Německa zastřelil dva východoněmecké policisty.

"Viděli jsme to svinstvo kolem sebe a chtěli jsme proti tomu něco dělat. Všechny naše akce byly oprávněné, nikdy jsem o tom nepochyboval," řekl. Po pětileté službě v americké armádě podnikal společně s bratrem v Texasu, pak se osamostatnil. Měl postupně firmy v několika státech USA. Žil v Ohiu, měl dva syny a dceru.

V Československu nebyli Mašínové nikdy odsouzeni, jejich stíhání bylo přerušeno a komunistické úřady několikrát neúspěšně žádaly USA o jejich vydání. V polovině 90. let pak státní zastupitelství stíhání bratrů kvůli promlčení odložilo. Na jaře 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) bratry Mašíny ocenil plaketou předsedy vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…