Před ruskou ambasádou: „Krvavý“ kečup na zdi. A na odpoledne se svolávají chvilkaři

18.04.2021 9:37

Na zdi ruského velvyslanectví na Náměstí Borise Němcova sev noci objevila „krev“. Ve skutečnosti se jednalo o kečup, který měl metaforicky reagovat na „krvavou“ roli Ruska při výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. A předseda spolku Milion chvilek Benjamin Roll na svém facebooku nenápadně lidi svolává k protestu před ruskou ambasádou.

Před ruskou ambasádou: „Krvavý“ kečup na zdi. A na odpoledne se svolávají chvilkaři
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Benjamin Roll.

Zeď ruského velvyslanectví v Praze potřísnilo sedm lidí kečupem, který měl symbolizovat krev a připomenout dvě oběti výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích, na němž se údajně podíleli příslušníci ruské tajné služby, uvedl jeden z účastníků akce u ambasády serveru Forum24. Policie v noci na dnešek odvezla tuto skupinu lidí na služebnu, věc vyšetřuje jako přestupek. Ráno byl kečup z budovy smyt, informují Lidovky.

Policejní mluvčí Jan Daněk uvedl, že policie v noci vyjížděla na náměstí Borise Němcova, kde ruská ambasáda sídlí. „Na místě jsme ztotožnili sedm osob podezřelých z přestupkového jednání na úseku majetku,“ řekl. Všechny policisté odvezli na místní oddělení. Zásah se podle mluvčího obešel bez donucovacích prostředků a bez komplikací. „Policie se věcí bude zabývat,“ dodal.

  • Původní zdroj ZDE

Odezvu na údajné zapojení ruských agentů ve Vrběticích plánuje předseda spolku Milionu chvilek Benjamin Roll, jenž sděluje krátce na svém facebooku: „Půjdu se zítra ve 14:00 projít. Na náměstí Borise Němcova jsem ještě nebyl. Je to tam pěkný?“ vybízí nepřímo k akci v době, kdy je v Česku kvůli koronavirové epidemii omezení venkovního shromažďování lidí na dvě osoby. Někteří lidé mu v diskusi pod příspěvkem svou účast přislíbili.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer řekl, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. Z Česka bude kvůli tomu vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb, dodal vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zároveň oznámila, že „v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti“ pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, v Moravskoslezském kraji a ve Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích na Zlínsku explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak explodoval 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…