Před sídlem OSA se dnes uskuteční demonstrace proti poplatkům

22.09.2016 6:14

Před pražským sídlem Ochranného svazu autorského (OSA) se dnes od 11:30 uskuteční protest zástupců Sdružení místních samospráv a dalších dotčených subjektů proti plánovanému zvýšení poplatků za autorská práva k hudbě pro příští rok. Demonstraci svolávají Asociace místních samospráv ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR. K protestu se připojí také zástupci Pirátské strany. Předseda představenstva OSA Roman Strejček akci považuje za součást předvolební kampaně.

Před sídlem OSA se dnes uskuteční demonstrace proti poplatkům
Foto: OSA
Popisek: OSA

Organizátoři protestu plánují pochod, který zakončí před objektem ministerstva kultury v ulici Milady Horákové.

OSA nedávno oznámil, že od příštího roku by se měly zvýšit autorské poplatky u reprodukované hudby až o 50 procent. Samosprávy s vyššími poplatky nesouhlasí a volají po změně. Pomoci změnit situaci může vládní novela zákona o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, která je nyní v legislativním procesu.

V úterý místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) oznámil, že se dohodl s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) na tom, že autorské poplatky za reprodukovanou hudbu by se neměly zvyšovat o více než trojnásobek inflace za minulé tři roky. Průměrná roční míra inflace v ČR se podle Českého statistického úřadu v minulých třech letech pohybovala ve výši 1,4 procenta, 0,4 procenta a 0,3 procenta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…