Před soudem bude pokračovat projednávání Fuksovy žaloby na stát kvůli kauze "trafik"

16.02.2015 6:47

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes pokračuje v projednání žaloby exposlance ODS Ivana Fuksy, který žádá čtyřmilionové odškodné za trestní stíhání v kauze údajných "trafik". Na programu jsou listinné důkazy. Fuksa také jedná o smíru s Ministerstvem spravedlnosti, zatím bez výsledku. Stejně s úřadem vyjednává exposlanec Marek Šnajdr. Odškodnění žádá ještě jejich někdejší kolega ze sněmovny Petr Tluchoř, v jehož případě soud zatím jednání nenařídil.

Před soudem bude pokračovat projednávání Fuksovy žaloby na stát kvůli kauze "trafik"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Advokát Fuksy Tomáš Gřivna ČTK řekl, že jednání s ministerstvem trvají, dohoda ale zatím uzavřena nebyla. Fuksa tvrdí, že mu kvůli stíhání vznikla nemajetková újma, jako důkazy předložil mimo jiné novinové články nejen v češtině, ale i v polštině, ruštině a švédštině. Stěžuje si i na to, že mu policie nevrátila důležitý diář.

Poslanci si údajně nechali slíbit "trafiky"

Žalobci trojici obvinili v roce 2013 a soud je poslal na měsíc do vazby v jedné z kauz někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové. Zákonodárci si údajně nechali slíbit "trafiky" v podobě lukrativních postů ve státní firmě výměnou za to, že se vzdají mandátu. Nejvyšší soud následně dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy nelze trestně stíhat.

Šnajdr již dříve před soudem nabídl jednání o smíru s ministerstvem, jako podmínku žádá veřejnou omluvu státního zastupitelství, nebo státu. Jednání o dohodě v případě Tluchoře nechtěl jeho advokát Marek Nespala komentovat. Podle mluvčí Ministerstva spravedlnosti Kateřiny Hrochové jednají s úřadem všichni tři exposlanci.

Ministerstvo žádosti o odškodnění původně zamítlo

Bývalí zákonodárci se původně obrátili na Ministerstvo spravedlnosti s žádostí o odškodnění. Úřad jejich nároky odmítl s tím, že právo na náhradu škody nemá ten, jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný. Trojice pak podala žaloby na stát.

V případu údajných trafik jsou obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…