Před soudem by měl stanout exstarosta Náchoda kvůli kauze pivovar

02.10.2012 6:58

Okresní soud v Náchodě by měl dnes ráno začít projednávat případ bývalého náchodského starosty Oldřicha Čtvrtečky (ODS), kterého obžaloba viní z machinací při prodeji místního pivovaru. Čtvrtečkovi, který od začátku vyšetřování vinu odmítá, hrozí v případě prokázání viny až deset let vězení.

Před soudem by měl stanout exstarosta Náchoda kvůli kauze pivovar
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Soudce Pavel Ruml ČTK v pondělí řekl, že hlavní líčení je nařízené až do 4. října, předvolány jsou téměř dvě desítky svědků. Policie obvinila bývalého starostu z trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele v březnu 2010. Soud poprvé případ řešil loni v lednu, kdy jej ale vrátil státnímu zástupci k došetření. Policie následně do spisu doplnila další materiály a letos na jaře Čtvrtečku opět navrhla obžalovat. Čtvrtečka, jenž byl starostou do podzimu 2010, je stíhán na svobodě.

Podle policie Čtvrtečka při tendru na prodej akcií pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní hodnoticí kritérium, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena. Město prodalo pivovar liberecké firmě LIF za 150 milionů korun. Výsledek výběrového řízení označil za nezákonný Pivovar Holba, který nabídl 185 milionů korun a u soudů se začal domáhat neplatnosti prodeje. Podle Čtvrtečky by však město při akceptování podmínek Holby za pivovar dostalo pouze 136,5 milionu korun. Čtvrtečka opakovaně tvrdil, že soutěž byla v pořádku a o prodeji pivovaru rozhodlo zastupitelstvo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…