Před vnitrem bude demonstrace. Kvůli rušení internetu

02.08.2011 18:50

Zrušení internetového připojení v knihovnách plánuje ministerstvo vnitra kvůli nedostatku financí. Přijde totiž na 100 milionů korun ročně. Záměr ministerstva ještě bude projednávat vláda, v pondělí však před jeho budovou proběhne demonstrace organizovaná Českou pirátskou stranou.

Před vnitrem bude demonstrace. Kvůli rušení internetu

V události „Protest proti záměru vypnout internet v knihovnách" na Facebooku, kterou organizuje Česká pirátská strana (ČPS), je prozatím 136 uživatelů jako účastnících se. Demonstrace je svolána na pondělí 8. srpna v 18:00 a protestující se sejdou před budovou ministerstva vnitra.

Pokud by vláda schválila zrušení internetu v asi 3500 knihovnách, dotklo by se to podle ČPS mnoha uživatelů, kteří si nemohou internet jinak dovolit. "V současné době je internet naprostou samozřejmostí pro většinu lidí a institucí stejně jako například elektrický proud. Je nezbytným zdrojem informací a vnitro svým rozhodnutím přístup některých lidí k tomuto zdroji ohrožuje," říká dobrovolný knihovník a zakladatel události na Facebooku Vítězslav Praks.

"Ministerstvo vnitra postupovalo naprosto nehospodárně. Prodloužilo zastaralé a nevýhodné smlouvy na dodávky datových služeb pro úřady veřejné správy. Tím daňové poplatníky připravilo o násobně vyšší částku, než kolik opravdu stojí připojení knihoven," stěžuje si v tiskové zprávě ČPS. Proto strana požaduje, aby se spíše zrevidovaly smlouvy a následně snížily náklady na připojení.

Celý text o demonstraci ZDE

Jeden z účastníků, Martin Kejmar, na Facebooku píše: "100 milionů ročně chtějí ušetřit? Při ceně netu přibližně 400 - 500 měsíčně (při té rychlosti tam určitě nemají lepší) a zhruba 3500 knihoven... Nevím, jestli počítám dobře, ale to je 20 mega ročně. Některé knihovny chtějí zrušit, to určitě trochu taky ušetří... Ale stejně by mě zajímalo, jakým způsobem si dělají kalkulace."

Na akci se kromě ČPS podílí také Občanský monitoring a Sdružení knihovníků a informačních pracovníků. Jeho předseda Vít Richter ale o akci vůbec nevěděl. "V současné době je podle mě předčasné protestovat," říká a doporučuje, že lepší by bylo počkat.

Čtěte více:

Vašíček (ČPS): Důchodová reforma

Kubice rozhodl: Internet v knihovnách skončí. Nejsou peníze

Ať politici nechají internet na pokoji, přál si lídr pirátů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…