Před zavedením eura a po něm: Ekonomové srovnali, kdy se lidem žilo lépe. Raději to nechtějte slyšet

23.06.2015 12:12

Komentátor britského deníku The Guardian Aditya Chakrabortty tvrdí, že hlavní příčinou ekonomické deprese panující na evropském kontinentu je euro. Zastává se také Řecka a konstatuje, že házet na tuto zemi veškerou vinu za její ekonomické problémy je pokrytecké. 

Před zavedením eura a po něm: Ekonomové srovnali, kdy se lidem žilo lépe. Raději to nechtějte slyšet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

„Moudrý lid z celé Evropy je přesvědčen, že za vše špatné mohou ti oškliví Řekové, jejichž nepořádek nyní musí napravovat ostatní státy. Pravicově zaměření jedinci potom soudí, že Řecko musí bezpodmínečně přijmout všechny požadavky věřitelů, nebo vypadnout z eurozóny. Liberálnější Evropané zase vyzývají k větší solidaritě,“ shrnuje komentátor britského deníku s tím, že obyčejní lidé i politici a zástupci Mezinárodního měnového fondu a dalších institucí společně tvrdí, že vina spočívá na Aténách. „Osobně nezavírám oči nad korupcí, mizerným daňovým systémem i nekompetentní vládou strany Syriza, ale nelze opomenout fakt, že autorům projektu eura se nedaří naplnit jejich sliby. Euro nepřispívá k růstu životní úrovně Evropanů, ale je tomu přesně naopak,“ míní komentátor.

„Před uvedením eura jsme slyšeli od jeho autorů mnoho vzletných slov. Slibovali nám blahobyt a málem ráj na zemi. Tehdejší německý ministr financí Oskar Lafontaine mluvil o vizi sjednocené Evropy, prohloubení demokracie a rozkvětu evropské kultury. Mohli bychom citovat tisíce podobných chvalozpěvů, které však nemají nic společného s realitou. Životní úroveň klesá a o prohlubování demokracie nemůže být ani řeč. To samé platí o rozkvětu evropské kultury. Stačí připomenout dehonestující komentáře německých novinářů na adresu řeckého ministra financí,“ píše komentátor a poukazuje na analýzu bývalého hlavního ekonoma výboru OSN pro obchod a rozvoj Heinera Flassbecka a profesora ekonomie z londýnské SOA univerzity Costase Lapavitsase, který se stal poslancem za Syrizu.

Celý text v angličtině je k dispozici ZDE

Tato analýza podle Chakraborttyho nejlépe ukazuje, jak se euro negativně podepsalo na životní úrovni Evropanů po zavedení eura. „Oba ekonomové se zaměřili na porovnání nákladů na práci v celé eurozóně mezi lety 1999 až 2013. Z jejich zjištění vyplývá, že zaměstnanci v Německu dopadli co do růstu mzdy za dobu existence eura ještě hůř než Francouzi, Rakušané, Italové a mnozí další. A to přitom mluvíme o Německu, jehož ekonomika je považována za nejsilnější na kontinentu. Němci se podílejí na prosperitě své země, a přesto nejsou za své úsilí adekvátně odměněni. A to je model platný pro celý evropský kontinent,“ konstatuje britský komentátor, podle kterého je značným problémem Německa prudké navyšování mzdy u levné pracovní síly.

„Mocná Trojka ve složení Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond nyní nutí řeckou vládu, aby propouštěla, snižovala důchody a zaměstnancům jejich mzdu. To se však netýká jen Řecka. Neuplyne jediný den, aby moudří rádcové z Bruselu nevyzývali k reformám na trhu práce a v oblasti sociálního zabezpečení napříč celým kontinentem. Čímž tak fakticky požadují snižování úrovně obyčejných lidí,“ je přesvědčen Chakrabortty. Původně vznešený evropský projekt se tak stává podle britského komentátora ohňostrojem marnosti a deprese. „Nevytváří se hlubší demokracie, ale naopak hlubší příkop na trzích. Německá kancléřka se nerozpakuje vměšovat do vnitřních záležitostí evropských států. Řeky varovala před volbou Syrizy a španělského premiéra Zapatera nutí, aby nesplnil výdajové závazky, díky kterým vyhrál volby,“ podivuje se Chakrabortty.

Ideály eurozóny podle britského komentátora vzaly za své a naprosto nekorespondují s chmurnou realitou. „Diplomaté navíc dávají svým nevybíravým jednáním s řeckou Syrizou jasně najevo španělským voličům, co by následovalo, kdyby si po vzoru Řecka také zvolili příliš levicovou vládu. To vše doprovází představa, že vlastně neexistuje žádná alternativa. Moudrý lid rovněž často tvrdí, že přijetí většího množství sociálních opatření na evropském projektu nic nemění. Právě to propůjčuje celé věci nepříjemný pach pokrytectví,“ soudí Chakrabortty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…