Předák vězňů komunismu: Pořád nejsme vyrovnáni s totalitou. Mám strach

27.01.2014 11:08

Místopředseda politických vězňů Leo Žídek v rozhovoru pro server Týden.cz varuje sociální demokracii před spoluprací s komunisty i před obcházením lustračního zákona. Podle něj jsme se dostatečně nevyrovnali se svou minulostí. „Nebyly spravedlivě posouzeny zločiny totalitních režimů, především toho posledního, komunistického,“ říká.

Předák vězňů komunismu: Pořád nejsme vyrovnáni s totalitou. Mám strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Rozhovor s Leo Žídkem přinesl server Týden.cz při příležitosti významného dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. leden. Místopředseda politických vězňů si prý nedělá iluze, že by si národ něco připomněl. „Ale jsou skupiny lidí - a my bývalí političtí vězni k těmto skupinám patříme, které to zajímá a obávají se, že by se ledacos mohlo vrátit. Stále nejsme vyrovnaní se svou minulostí. Nebyly spravedlivě posouzeny zločiny totalitních režimů, především toho posledního, komunistického. Ten tu po 41 letech zanechal velmi nepříjemné dědictví, které se odráží i v myšlení lidí,“ říká Žídek.

Leo Žídek je přesvědčen, že bylo chybou, když se hned v roce 1990 nezrušila komunistická strana. „Rok 1990 byl rokem, kdy jsme propásli strašně mnoho možností a šancí. Neseme za to teď odpovědnost. O to teď máme situaci těžší. Mnozí občané vycházejí z toho, že když je komunistická strana parlamentní stranou, tak se nic neděje, jsme v demokracii. Ale je to strana nedemokratická, která navazuje na tu bývalou KSČ. Že na ni navazuje, přiznal i Vojtěch Filip v roce 2005.“

Lustrační zákon se nesmí omezit

Na otázku, zda je chyba, že Zeman přestane žádat po ministrech negativní lustrační osvědčení, Žídek říká, že ano.Byla by to chyba. Je pravda, že lustrační zákon je obcházen pomocí různých kliček a že se netýká všech odpovědných míst. Ale i když je někde dodržován jen formálně, tak se nesmí omezit. Pokud se jednou ustoupí, tak nastane řetěz. Pak dojde k dalším ústupkům a nakonec bychom zjistili, že 70 procent důležitých míst obsazují bývalí komunisti,“ myslí si jeden z politických vězňů.

Situaci, kdy ve vládě usedne člověk, který možná spolupracoval s StB, nevyčítá Žídek současnému prezidentovi Zemanovi. „Ty chyby jsme udělali už po listopadu 1989, kdy v roce 1990 tehdejší politici nezakázali komunistickou stranu. Zákon o zločinnosti komunistické strany byl schválen až v roce 1993. Ale už v roce 1990 měla být komunistická strana zakázána. Chyby můžeme hledat především u tehdejších politiků,“ říká v rozhovoru pro Týden.cz s tím, že v pozdějších letech už prý nebyla vůle to řešit a udělat v tom pořádek.

Jakmile začne ČSSD s KSČM spolupracovat, tak ji KSČM ovládne zcela

A jak se Leo Žídek dívá na případné zrušení bohumínského usnesení, které ČSSD zakazuje spolupráci s KSČM a dalšími extremistickými stranami? „U sociální demokracie bych takový krok považoval za otázku její existence. Jakmile začne s KSČM spolupracovat, tak ji KSČM ovládne zcela. Stalo se to už v roce 1948, kdy nakonec sociální demokracie byla zlikvidována komunistickou stranou. Většina členů sociální demokracie se tehdy nepostavila na odpor. Mohu připomenout, že i sám Stalin ve 30. letech prohlásil, že nejdůležitější je zlikvidovat sociální demokracii. Oni je likvidovali už po roce 1917,“ připomíná a zároveň varuje Leo Žídek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…