Predátory měl regulovat trh, ale nepovedlo se. Teď prý odírají ty nejchudší

08.03.2015 13:57

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize přišla řeč na poskytování nebankovních půjček. Touto činností se v Česku zabývá na padesát tisíc subjektů. Podle advokáta Pavla Uhla byl základní problém už ve víře, že se o tuto zónu postará trh. Tak to nefunguje. A ve vzduchu létají miliardy, přesněji řečeno 20 až 30 miliard predátorských nebezpečných úvěrů.

Predátory měl regulovat trh, ale nepovedlo se. Teď prý odírají ty nejchudší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD), ekonom Michal Mejstřík a advokát Pavel Uhl spolupracující s organizací Člověk v tísni diskutovali o rizicích spojených s poskytováním nebankovních půjček v Česku.

Predátoři si záměrně vybírají ty nejchudší občany

"V oblasti poskytování nebankovních úvěrů došlo k chybě už v okamžiku, kdy dohled nad touto oblastí nebyl svěřen České národní bance." Myslí si to alespoň náměstek ministra financí Martin Pros, který obratem dodal, že rezort Andreje Babiše (ANO) chystá v tomto směru změnu.

Spotřebitelských subjektů poskytujících nebankovní úvěry je v Česku přes padesát tisíc a dohled nad jejich činností se zatím nedaří. "Nikdo nechtěl, aby se to dařilo, byla tu představa, že to bude regulovat trh, jenže to nefunguje ani u nás, ani jinde ve světě," poznamenal k tomu Uhl.

Obětí jsou především lidé s nízkými příjmy, u kterých se počítá, že nebudou schopni splácet, dojde na exekuce a na těch klient zaplatí mnohonásobně víc, byť možná po malých částkách. Bude platit pravidelně. Další z možností je dostat se k nemovitostem těch lidí, které potom predátoři bleskově prodávají.

Mejstřík k tomu dodal, že v těch skutečně nebezpečných predátorských krátkodobých půjčkách se točí asi 20 až 30 miliard korun. Je třeba myslet i na to, že regulace nespasí všechno, roli musí hrát i osvěta.

Nikdo nechce práci navíc, ani ČNB

Babišův rezort počítá se stanovením několika podmínek pro poskytovatele nebankovních půjček. Jednou z nich může být třeba maturita nebo povinnost držet určitý kapitál. V důsledku toho by mohlo zmizet až 80 procent predátorů.

Stojí za pozornost, že Česká národní banka se brání proti tomu, aby měla dohled nad tímto segmentem. "Pro mě je to logické. Pokud si někdo má vybrat, zda mu přibude práce nebo nepřibude, tak si vybere to druhé. Tady musí padnout politické rozhodnutí," poznamenal k tomu Uhl. Mejstřík ale také uvedl, že na trhu působí i poctiví poskytovatelé, kteří regulují sami sebe, aby si udrželi dobrou pověst a tím i klienty.

Pros znovu zdůraznil, že stanovisko ČNB sice zná, ale zásadně s ním nesouhlasí a s přijetím zákona počítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…