Přední advokát Šolc: Tohle je stát amatérů. Pánbůh pomáhej Sobotkovi, jestli myslí vážně to, co navrhl

01.09.2014 8:54

Partner advokátní kanceláře KŠB právník Martin Šolc hovoří o Česku v souvislosti s vyšetřováním některých složitých kauz jako o státě amatérů. Za absurdní rovněž považuje snahu vlády Bohuslava Sobotky obstarat všechny právní služby pomocí vlastních zdrojů. V rozhovoru pro časopis Týden se pozastavil i nad rusko-ukrajinským konfliktem a jeho důsledky pro Českou republiku.

Přední advokát Šolc: Tohle je stát amatérů. Pánbůh pomáhej Sobotkovi, jestli myslí vážně to, co navrhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Investiční zlato, ilustrační foto

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Případ Mostecké uhelné společnosti, kterou v devadesátých letech ovládli její manažeři a kterou kvůli neustálým průtahům českých vyšetřovatelů nakonec „rozsekli“ až ve Švýcarsku, označil Šolc za amatérismus. „Jsme státem amatérů. Policie by potřebovala specialistu z konkrétní oblasti, jíž se to týká, aby v takto extrémně složité problematice získala přesný cit pro to, co právo povoluje a kde už je určité jednání přes hranici,“ myslí si právník.

„Když občas slyším v různých kauzách vyjádření policistů, vnímám to tak, že mají na některé složité věci sice vyhraněný názor, ale že je otázka, do jaké míry jim skutečně rozumějí; jsme ve světě amatérů,“ dodává.

Snaha státu ušetřit na právnících je populismus

Snahu vlády výrazně ušetřit na právnících, kteří zastupují stát v různých kauzách, považuje Šolc za populismus. „Pokud stát bude přemýšlet tak, že udělá všechno pomocí vlastních právníků, tak mu pánbůh pomáhej. Časem bohužel občas uvidíme, jak se v tomto směru stát vymáchá ve vlastní neschopnosti,“ uvádí právník s tím, že ani v rámci jedné advokátní kanceláře neumějí advokáti všechny právní obory. Tak jak by mohli umět všechno právníci na ministerstvech.

Odliv investorů v důsledku rusko-ukrajinské krize

Rusko-ukrajinský konflikt prý urychlil dlouhodobý trend odchodu investorů z České republiky. „Sedím s těmito lidmi u stolu pětadvacet let a najednou mám pocit, že jsou ohledně našeho regionu opatrnější, říkají si, nechám si svoje peníze radši u sebe, nebo je dám do něčeho jiného. Může to být iracionální. Prostě se jednou v noci probudíte a něčeho se bojíte. Člověk slyšel o někom, kdo přišel o peníze v Argentině, a říká si, nepřijdu já o své peníze v Česku, když se teď na Ukrajině dějí takové věci?“ popisoval Šolc obavy svých klientů s tím, že zejména vzdálenější institucionální investoři si kladou otázku, jak daleko je Ukrajina od Česka a raději zvažují investice v jiných částech světa.

Martin Šolc patří k předním českým expertům v oblasti korporačního práva, fúzí, akvizic a restrukturalizací. Loni se stal jako první člověk ze střední a východní Evropy v historii generálním tajemníkem největší mezinárodní organizace advokacie International Bar Association, která sdružuje zhruba čtyřicet pět tisíc advokátů z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…