Přední politik Francie o Rusku a Islámském státu. Ve Washingtonu jásat nebudou

01.04.2016 18:37

Bývalý francouzský premiér Jean-Pierre Raffarin poskytl ruskému webu RT rozhovor o současné Evropě. V době války je podle něj třeba dávat si pozor na dodržování lidských práv a Evropská unie by se nyní měla soustředit předně na boj proti terorismu a upevnění vztahů mezi jednotlivými členy. Turecko by do ní však rozhodně nepřijímal.

Přední politik Francie o Rusku a Islámském státu. Ve Washingtonu jásat nebudou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Marseille je nejvýznamnějším francouzským přístavem, kde žije kolem milinu lidí. Má pověst mafiánského města plného násilí

Evropa čelí nelehké situaci, kdy jsou v ohrožení její základní hodnoty, mezi které patří i svoboda pohybu. A právě proto je důležité podle Raffarina zabezpečit jak vnější, tak i vnitřní hranice EU. Vnější, aby skrz ně nikdo nepronikl, vnitřní, aby nedošlo k jejich úplnému uzavření.

„Tyto události nás a celý svět hluboce šokovaly,“ řekl o teroristických útocích v Bruselu. „Terorismus je společná hrozba. Například Evropský parlament projednává možnost sdílené databáze všech pasažérů aerolinek,“ dodal s tím, že ač se EU mnohdy v různých ohledech neshodne, ve světle „brutálních teroristických útoků“ však postupuje čím dál jednotněji.

Dohoda mezi EU a Tureckem ohledně zvládání migrace však podle něj zdaleka není perfektní. „Důležité je, a tohle je postoj Francie, že Turecko a EU by spolu měly být schopné jednat o společných problémech a být si dobrými sousedy, například když přijde na uprchlíky,“ řekl Raffarin s tím, že Francie si rozhodně nepřeje Turecko v EU, které podle něj ani není v pozici se o členství pokoušet. „Je jasné, že nyní dohodu s Tureckem potřebujeme,“ dodal s tím, že její součástí ale nemá být jednání o vstupu Turecka do EU nebo o bezvízovém styku, naopak je třeba mít větší kontrolu nad tím, kdo jde do Evropy.

Současnou situaci vidí jako přímý důsledek neustálých bojů na Středním východě. „Vážně uvažujeme o možnosti vytvoření trilaterálního partnerství mezi EU, Čínou a Afrikou za účelem podpoření rozvojových projektů v Africe,“ řekl s tím, že čím více bude svět v rovnováze, tím méně bude uprchlíků a migrantů.

Zároveň však vyjádřil svoje pochybnosti o tom, zda Turecko dokáže přijmout všechny uprchlíky, ke kterým se v dohodě zavázalo. Zdůraznil také nutnost větší transparence turecké politiky a zájmů na Středním východě, které se občas zdají být v rozporu s těmi evropskými. Přesto však připomněl, že Turecko se opravdu potýká s uprchlickou krizí a mnoho toho pro její zvládnutí udělalo, proto je na místě mu poslat finanční pomoc.

„Upřímně, s Tureckem úplně nesouhlasím v různých ohledech jeho politiky. Francie a Turecko jsou partneři, máme však svoje rozdíly, například v ohledu lidských práv, který je pro nás obzvlášť důležitý,“ řekl Raffarin s tím, že lidská práva je třeba bránit a podporovat, zvláště v případě zuřících konfliktů.

Mluvil také o tom, že EU by se měla přestat rozpínat a spíše soustředit na upevnění vztahů svých současných členů. „Dnes již nepotřebujeme, aby se EU geograficky rozšiřovala. Myslíme, že se Turecko nemůže k EU nijak brzy připojit, a tak není o čem diskutovat,“ řekl s tím, že by však EU měla jednat se svými sousedy, měla by ale mluvit i uvnitř sebe samotné a dojednat společný postup v mnoha ohledech. „Bylo by dobré mít dohodu s Tureckem, ne však dohodu o tureckém vstupu do EU.“

„Jsme velmi zarmouceni rozdíly ve strategiích, které pozorujeme v různých protiteroristických koalicích,“ řekl s tím, že každá země má samozřejmě své zájmy, ať už jde o Írán, Saúdskou Arábii, Rusko či Turecko, je však nutné spolupracovat. Problém je však v tom, že ne každá země bere jako svou hlavní prioritu boj s terorismem, který by ale měl být na prvním místě všech zúčastněných. „Daeš je náš opravdový nepřítel číslo jedna.“

Francie by podle něj měla zůstat nezávislou zemí, která je však ochotná jednat se všemi, ať už jde o země Perského zálivu, USA, Rusko či kohokoliv jiného. Uvítal také zlepšení vztahů mezi EU a Ruskem. „Musíme také vzít v potaz možnost, že se z Íránu stane jeden z předních světových národů,“ dodal. Míru podle něj nelze dosáhnout skrze konfrontaci, ale skrze dohodu, a proto je nutné se vzájemně respektovat a komunikovat spolu.

EU je podle něj dostatečně silná na to, aby jednala nezávisle a nepodléhala tlaku ze strany USA. „Existuje mnoho nedávných případů, kdy se USA snažily protlačit svou vizi – například v situaci na Ukrajině nebo ohledně NATO,“ podotkl s tím, že je třeba, aby EU přišla s vlastní vizí zahraniční politiky, která bude založená na jejích vlastních zájmech a měla by být otevřená dialogu, například i s Ruskou federací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…