Přední rakouský psychiatr varuje média: Neoznačujte teroristy za duševně choré!

05.08.2016 12:15

Strůjci nedávných teroristických útoků ve Francii, Německu a Velké Británii jsou v médiích často označováni za depresivní a duševně choré jedince. Podle špičkového vídeňského psychiatra dr. George Psoty je však takové hodnocení situace chybné.

Přední rakouský psychiatr varuje média: Neoznačujte teroristy za duševně choré!
Foto: youtube.com
Popisek: Teroristický útok ve francouzském Nice

„Teroristické útoky politických extremistů a náboženských fanatiků nejsou důsledkem deprese nebo jiné duševní nemoci, ale v prvé řadě jejich kriminálního jednání. Nejde o žádné šílence v pravém slova smyslu. Měli bychom striktně oddělovat případnou duševní chorobu pachatelů od jasně promyšlené strategie a fanatické touhy teroristů zabíjet,“ konstatoval vedoucí lékař vídeňské Psychologické služby, která se ročně stará až o jedenáct tisíc pacientů.

Mainstreamová média a tzv. „odborníci“ přitom právě depresemi a špatným duševním stavem vysvětlovali prakticky všechny aktuální teroristické útoky. A to včetně toho zatím posledního, který se odehrál tuto středu v Londýně. Podobné zkratkovité vysvětlení však rakouský psychiatr odmítá. „Depresivní jedinec absolutně ztrácí zájem o dění kolem sebe. Často se nejsou tito lidé schopni ani obléci a jednoduše nemají dostatek energie ani motivaci k žádnému násilnému útoku,“ uvedl Psota v deníku Kronen Zeitung.

Psota, který je zároveň viceprezidentem Rakouské společnosti pro psychiatrii, důrazně varoval, aby lidé neházeli do jednoho pytle teroristy a duševně choré jedince. S názorem svého kolegy z oboru souhlasí také ředitel odboru psychiatrie na univerzitě v Lipsku profesor Ulrich Hegerl. „Jedním z hlavních příznaků deprese jsou pocity viny. Takoví lidé nemají vůli spáchat násilný trestný čin. Nelze samozřejmě vyloučit, že například pachatel teroristického útoku v Mnichově měl deprese, ale ta rozhodně nebyla spouštěcím mechanismem pro vraždění.“

Hegerl nicméně konstatuje, že diagnostikovaná deprese může být považována za jednu z možných polehčujících okolností. Dodává zároveň, že neléčená deprese může časem dospět k maniodepresivní chorobě. Z mnoha studií navíc jasně vyplývá, že deprese nezvyšuje riziko k uskutečnění násilného trestného činu. „Depresivní jedinci obvykle umírají osamoceně,“ má jasno profesor a vedoucí lékař v psychiatrické léčebně v Bayreuthu Manfred Wolfersdorf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …