Předseda Grantové agentury Matějů rezignoval na svou funkci

09.06.2014 9:50

Předseda Grantové agentury ČR Petr Matějů rezignoval na funkci. Svůj krok odůvodnil i tlaky zájmových skupin, které podle něj účelově zpochybňují transparentnost udělování peněz na podporu základního výzkumu. Předsednictvo agentury několik měsíců čelí kritice části vědecké obce kvůli neudělení grantů dvěma filozoficko-historickým projektům. Matějů rezignoval s účinností od 1. října.

Předseda Grantové agentury Matějů rezignoval na svou funkci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"I když nyní už mohu s uspokojením konstatovat, že předsednictvo obhájilo své kroky na všech možných frontách, přiznávám, že jsem vyčerpán a nemám dost sil efektivně čelit dalším snahám o skryté ovládnutí agentury," uvedl Matějů. Grantovou agenturu vedl šest let.

Matějů dodal, že ani kontrolní rada GA ČR ani vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace neshledala žádná vážná pochybení v rozhodnutích a činnosti předsednictva. Podle něj začala letos na jaře nevybíravá a v akademickém světě bezprecedentní kampaň, která byla namířena "proti zcela legitimnímu a odůvodněnému rozhodnutí předsednictva neudělit podporu" dvěma projektům. Grantová agentura rozděluje vědcům peníze na základní výzkum.

K řešení situace v GA ČR vyzval vládu například na konci dubna předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Podle něj se předsednictvo agentury dlouhodobě laxně staví k řešení problémů a rezignovalo na hledání systémových řešení. Odvolání celého předsednictva pro ztrátu důvěry vědecké obce v nestranné a efektivní řízení této instituce požadovalo v petici přes pět stovek vědců a pedagogů. Zorganizovalo ji sdružení mladých vědců Věda žije!


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…