Předseda Nejvyššího soudu Angyalossy prozradil, čím možná zaujal prezidenta Zemana

26.05.2020 20:54

Nově jmenovaný předseda Nejvyššího soudu ČR Petr Angyalossy prý přesvědčil prezidenta Miloše Zemana ke jmenování svojí vizí, kam by měl směřovat Nejvyšší soud a celá česká justice. „Jsem rád, že si mě vybral a že ho zaujaly mé návrhy, kam by se měla justice ubírat,“ prohlásil Angyalossy, s tím, že nyní intenzivně řeší přebírání funkce, aby Nejvyšší soud plynule pokračoval v práci.

Předseda Nejvyššího soudu Angyalossy prozradil, čím možná zaujal prezidenta Zemana
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Petra Angyalossyho předsedou Nejvyššího soudu České republiky

Angyalossy v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu nastínil, co mohlo stát za rozhodnutím prezidenta Zemana, který ho jmenoval předsedou Nejvyššího soudu. „Teoreticky je možné, že roli hrál můj věk, protože jsem začal kariérou až po revoluci. Nemůžu tak být nijak spojen s tehdejší vládou komunistické strany,“ řekl jeden z možných důvodů, s tím, že díky věku také může být předsedou celé funkční desetileté období ještě před dovršením 70 let.

Jiné důvody ale Angyalossy dle svých slov neví, protože ho ani příliš nezajímají. „Nevím, nikdo mi to neřekl a ani jsem po tom nepátral. Předpodkládám, že prezident všechny aspekty zvážil a zřejmě jsem byl nejvhodnější adept. Nevím, jaké vize měli ostatní kandidáti a s čím za prezidentem přišli,“ nespekuloval Angyalossy a dodal, že ani nebyla stanovena žádná kritéria výběru.

O možnosti kandidatury prý neuvažoval až do chvíle, kdy byl osloven Kanceláří prezidenta republiky. „Byl jsem osloven panem kancléřem Mynářem, zda bych nezvážil kandidaturu na tuto funkci. Poté jsem předložil svůj životopis a na několika stranách jsem nastínil určité vize směřování justice,“ přiblížil Angyalossy

„Na schůzce s prezidentem jsme se poté bavili o mojí předchozí soudcovské kariéře. Zajímal se o to, jaké jsem řešil mediálně známé kauzy, protože za svou kariéru jsem měl těch mediálních případů na různých stupních soudů dostatek. Prezidenta také zajímaly mé názory, kam by se měl dále ubírat Nejvyšší soud a česká justice,“ pokračoval Angyalossy, s tím, že je za rozhodnutí prezidenta rád.

Nyní dle svých slov funkci přebírá a intenzivně vše řeší, aby soud plynule pokračoval ve své činnosti. „Chceme rychle navázat na tu dobu, kdy odešel profesor Šámal,“ řekl Angyalossy. Na pozici místopředsedy Nejvyššího soudu, která se bude obsazovat na podzim, prý žádného vlastního kandidáta zatím nemá. „Věřím tomu, že prezident rozhodne správně i při volbě mého místopředsedy,“ nechal otázku otevřenou.

Někteří kritici ke jmenování Angyalossyho namítali, že není dostatečně známý ve veřejném prostoru. „Lidé v justici mě podle mého znají, soudím zhruba čtvrt století, soudil jsem řadu kauz a prošel jsem všechny kategorie soudů. Mnoho lidí mi gratulovalo, takže si myslím, že jsem vcelku dost známý,“ oponoval nový předseda Nejvyššího soudu.

Poté se vyjádřil k několika možným změnám v české justici. Například se dle svých slov nebrání tomu, aby na pozici soudců byli nominováni i kandidáti z jiných právnických oborů. „Nebráním se tomu, třeba na okresních soudech, aby ty pozice obsadili kandidáti, kteří splní veškeré podmínky a kritéria,“ pronesl.

Otevřel také otázku specializace soudců, která je podle něj v českém prostředí specifická. „Specializace má svá pozitiva, my nemáme takový systém, jako je třeba v Německu, kde soudci přecházejí mezi trestním právem, civilními věcmi a podobně. U nás je to zaměřeno spíše na odbornost a specializaci a to je podle mě správné,“ myslí si Angyalossy.

Hlavním snahou nového předsedy Nejvyššího soudu prý bude zkrácení doby dovolacích řízení. „V civilních věcech bych chtěl snížit dobu dovolacích řízení na 150 dní a v trestních řízeních na 50 dnů. Rád bych, aby to tak bylo co nejdříve, ale je to otázka mnoha měsíců. Do konce roku bych ale byl rád, aby se to přiblížilo co nejvíce číslům podle mých představ,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…