Předseda Nejvyššího správního soudu Baxa se zastal exekutorů: Jsou v pozici úplných otloukánků

23.05.2016 15:58

Asi ještě žádný ministr spravedlnosti a možná ani politik neměl tak spadeno na soudní exekutory, jako to v posledních měsících předvádí ministr Robert Pelikán.

Předseda Nejvyššího správního soudu Baxa se zastal exekutorů: Jsou v pozici úplných otloukánků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Nejprve se v podstatě sám postaral o konec jedné z nejvíce démonizovaných postav na poli vymáhání pohledávek, tedy přerovského exekutora Tomáše Vrány. Ten už loni v září oznámil pod tlakem svůj odchod a před pár týdny skutečně úřad opustil. Dlouho ministr Pelikán exekutory strašil se zavedením teritoriality, která ale postupně vyšuměla a není jasné, zda se k ní i vzhledem k velkému odporu exekutorů i odborníků někdy někdo vrátí.

Posledním trumfem vytaženým z ministerského rukávu v boji proti nepopulárním exekutorům je snížení jejich tarifu, tedy odměn. Tento trumf byl z ministerského rukávu vytahován postupně, takže se nejprve zdálo, že půjde o snížení tarifu o dvě třetiny. Nyní se ukázalo, že záměr ministerstva spravedlnosti je o něco mírnější, Robert Pelikán oznámil v polovině května, že hodlá tarif zatím snížit o jednu třetinu. I to ale bude podle soudních exekutorů stačit k tomu, aby se postupně celý systém vymáhání exekucí zhroutil, protože řada úřadů je v existenčních problémech už nyní a po snížení tarifu se do nich postupně dostanou všichni. Výsledkem bude ukončování činnosti a miliardy korun v nevymožených dluzích.

Jak se ukazuje, zdaleka ne všichni jsou ale touto křížovou výpravou proti exekutorům ohromeni a objevují se i slova kritiky. Například předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa se 16. května v pořadu Českého rozhlasu Dvojka rozhodl soudních exekutorů zastat a doslova řekl, že jsou dnes v pozici úplných otloukánků. „Myslím si, že vedení Exekutorské komory je dnes velmi kompetentní, velmi slušné, poctivé. Sleduji vystupování, vyjadřování a konkrétní kroky paní prezidentky Fučíkové i dalších lidí z prezidia, takže si myslím, že trochu nespravedlivě dostávají pořád takové ty pohlavky za činy svých předchůdců.,“ řekl mimo jiné Baxa v éteru. Na jedné straně potvrdil nutnost důsledné kontroly exekutorů, na druhé straně odmítl současnou praxi, kdy stát „škrtí exekutory pod krkem“. Nic dobrého to podle něj nepřinese. 

Trochu více střízlivosti a racionalismu se snažil do problematiky vnést také redaktor Lidových novin Jan Januš, který před pár dny ve svém komentáři napsal: „Exekutory čeká další kolo souboje o samotnou existenci jejich profese. Tuto bitvu s populistickými politiky vedou nyní jen oni, na jejím výsledku by ale mělo záležet všem soudným lidem. Nebo alespoň těm, co si pořád ještě myslí, že dluhy se mají platit.“

Zdá se, že ministr Pelikán to se svým „svatým tažením“ proti nepopulárním exekutorům přehnal a překračuje mez, kdy je ještě možné bez následků rýžovat politické body okopáváním negativně vnímaných „vymahačů exekucí“, a kdy už ohrožuje celý systém, který zajišťuje České republice vymahatelnost dluhů a práva. Otázkou totiž je, co zůstane z právního státu ve chvíli, kdy se věřitelé nebudou moct domoci svých práv a jejich pohledávky nebude nikdo vymáhat?  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…