Lídr kandidátky ODS pro Prahu 4 Jaroslav Míth hovoří otevřeně o kmotrech a tvrdí, že prospěcháři už z ODS přešli do jiných stran

09.10.2014 14:45

Zkraje roku 2013 došlo rozhodnutím Výkonné rady ODS ke zrušení její pobočky na Praze 4. Od té doby prošla zdejší stranická buňka bouřlivým vývojem. V rozhovoru s lídrem kandidátky této pražské čtvrti Jaroslavem Míthem si ParlamentníListy.cz povídaly o kmotrech, výhledech ODS v nadcházejících komunálních volbách, ale i o budoucím vývoji kdysi nezpochybnitelného lídra české pravice.

Lídr kandidátky ODS pro Prahu 4 Jaroslav Míth hovoří otevřeně o kmotrech a tvrdí, že prospěcháři už z ODS přešli do jiných stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politické plakáty v ulicích Prahy. Do termínu voleb zbývá týden

Komunální volby se kvapem blíží. Stávající průzkumy veřejného mínění jsou k ODS poměrně nemilosrdné. S jakým výsledkem byste coby šéf ODS pro Prahu 4 byl vlastně spokojen?

Opravdu spokojen bych byl s výsledkem, kdy by ODS v Praze 4 zopakovala svůj úspěch z komunálních voleb v roce 2006, kdy získala úžasných 53 % hlasů. V letošních komunálních volbách jsme však skromnější a spokojený budu s každým výsledkem nad 10 %.  

ODS se toho vyčítá mnoho. Populární je zejména její údajné „kmotrovství“. Před pár dny se navíc vyrojily zprávy o mnohamilionových dluzích. To nejspíš pro voliče nebude ten pravý signál, že je stará dobrá ODS zpátky...

To, že nám „kmotrové“ kromě zničeného kreditu zanechali jako dědictví i dluhy, určitě není pozitivní. To, v jakém stavu je strana, však neukazují dluhy nasekané lidmi, kteří už v ODS nejsou, ale to, jakým způsobem se stávající členové k dané situaci postavili. Napříč republikou se na výzvu předsedy začali skládat na splacení dluhu. Situace tak trochu připomíná sbírku na Národní divadlo. Ano, my co jsme zůstali, ODS věříme a jsme pro její záchranu ochotni nést oběti. A to je vysoce pozitivní zpráva.

Když už jsem se ale dotkli toho kmotrovství, jak je to vlastně teď v Praze 4? Když se vaší buňce věnovala média naposledy, bylo to v souvislosti s jejím rozpuštěním... Zlé jazyky tehdy tvrdily, že to bylo právě z důvodu... - zdráhám se použít ono slovo z románu Maria Puza...

ODS v Praze 4 funguje na ryzím demokratickém principu. Poslední volební sněm, kde se volila kandidátka do komunálních voleb, byl mnohakolový, kdy se postupně nalézala shoda a hledala většina pro vygenerování nejvhodnějších kandidátů. I přes jeho zdlouhavost (trval do půlnoci) si to většina delegátů i v pokročilém věku pochvalovala a užívala – demokracie tam tekla proudem. Celá oblast dnes funguje v naprosté shodě a zakládající členové si pochvalují, že zažívají stejnou euforii a spolupráci, jaká panovala v ODS na začátku devadesátých let.

Vy jste však v politice prakticky úplným nováčkem. Co vás osobně vlastně vede k tomu vyjít s kůží na trh právě v barvách ODS? Značka ODS zrovna teď příliš „neletí“...

Nevstupuji aktivně do politiky proto, abych z toho měl rychlý úspěch. Vždy jsem zastával pravicové myšlenky a věřil ve schopnosti svobodného člověka a v sílu svobodného trhu. Tyto myšlenky stále nejsilněji reprezentuje ODS. Ti, co myslí hlavně na sebe, už přeběhli jinam. Já víru mám, a proto ji neměním a věřím ODS.

Celá ODS nyní mluví o očistě. Na celostátní úrovni se skutečně ve vedení strany objevilo mnoho nových jmen, která nemají s minulosti nic společného. Vy jste v Praze 4 museli začínat vlastně od nuly. Můžete tento proces čtenářům nějak přiblížit?

Od nuly jsme rozhodně začínat nemuseli, to je falešná představa. Naopak zrušením oblasti se jen odstranila žába na prameni, která dusila původní zasloužilé členy a neumožňovala vyrůst novým talentům. Poté, co byli „najmutí“ členové jednoduchou podmínkou bydliště na Praze 4 odejiti, se strana velmi rychle probudila k životu a dá se říci, že rozkvetla. Hlásí se nám noví členové, pracujeme jako jeden tým, spolupracujeme, rozumíme si.

Probíhá či probíhala kvůli tomu např. nějaká užší komunikace s „centrem“? Zajímalo se vedení ODS, jak to na Praze 4 vlastně budete nově dělat?

Novou licenci oblastnímu sdružení a místním sdružením uděluje dle stanov vždy Výkonná rada ODS, takže se tomu „centrála“ věnovala a věnovat musela. Návrh předložený výkonné radě musel mít jasnou logiku a většinovou podporu.

Získat zpět ztracené dobré jméno je běh na dlouhou trať. Špatné zprávy si většinou lidé pamatují dlouho. Na druhou stranu lze nový začátek vnímat i jako určitou výhodu. Nemýlím se?

Na začátku je vždy krásné, že něco nového přináší a ten výsledek můžete ovlivnit. Pozitivní je to, že doba temna už skončila a my tedy nemusíme proti něčemu bojovat a něco bořit, ale můžeme už jenom stavět. To je na tom to krásné a pozitivní. Ve stavbě nám pomáhají naši zakládající členové, kteří se v minulosti zasloužili o to, že se Praha 4 stala z noclehárny živou a příjemnou čtvrtí k životu. Otázkou je už jenom to, jak se nám ta další stavba podaří a zda se bude ostatním líbit a budou ji mít rádi.

Rozhodující by pro voliče měl být vedle čistého štítu politické strany i její volební program. Když se tak divám kolem sebe, tak každý něco slibuje. Hřiště, metro, méně bezdomovců... Billboardy a inzeráty jednotlivých stran mi tak nějak splývají dohromady...

Pokud v naší čtvrti skutečně žijeme a záleží nám na jejím rozvoji, tak její potřeby cítíme a na těch hlavních se vždy shodneme napříč politickým spektrem. Ano, všichni v Praze 4 chtějí metro D, ano, všichni podporují dostavbu východní části okruhu a odsun kamionového tranzitu mimo obydlenou Prahu 4. Volič by měl spíše vnímat to, jací lidé danou stranu reprezentují, jaké hodnoty vyznávají a jak se budou chovat v situacích, které dnes známé nejsou. Volební období je na čtyři roky a kdoví, co bude zastupitelstvo řešit za dva roky? My proto hlavně deklarujeme, že obec má nepřekážet a nepodnikat. Má se soustředit na správu veřejného prostoru a dát šanci schopným a aktivním občanům.

ODS ale nijak zvlášť vidět není. Je to podle vašeho názoru jen důsledek utahování opasků či jistá neviditelnost ukazuje, že tyto komunální volby nejsou pro stranu natolik důležité?

ODS si již obdobím, kdy se volby nesly ve znamení velkého volebního rozpočtu a nákupu médií, prošla a nepřineslo jí to kýžené výsledky. My na rozdíl od jiných účelově slepených uskupení v naší čtvrti dlouhodobě působíme, máme řadu členů a sázíme na osobní kampaň. U našich stánků placené hostesky nenajdete. Naši kampaň si vedou členové a kandidáti sami ve svých obvodech a každý týden trpělivě vysvětlují občanům, za co bojují a s čím jdou do voleb.

Předpokládám ale, že vy na Praze 4 uspět chcete. Jaké jsou hlavní priority vašeho programu?

Naše priority jsme sepsali do tzv. Dvacatera, které pokrývá celé spektrum úkolů padajících na bedra městské části. Hlavní cíl vidíme v tom, že naše čtvrť není nafukovací. Místo dalšího zahušťování výstavbou a vymýšlením megalomanských investic bychom chtěli začít naši jedinečnou čtvrť zkrášlovat a zlepšovat. Přitom sledujeme zásadu zodpovědného hospodaření a vyrovnaného rozpočtu. V každé situaci musí mít slušný člověk přednost před darebákem.

V případě, že byste skutečně uspěli, s kým si dokážete představit spolupráci na radnici? Když se tak podívám na celostátní politiku, tak ANO či ČSSD nejspíš nepřipadá v úvahu. To ale asi ani TOP 09, která se vůči ODS poměrně ostře vyhraňuje. Má tedy vůbec stávající ODS, ať už v Praze 4 či kdekoli jinde, nějaký koaliční potenciál?

V komunální politice jsou více v popředí lokální témata, na kterých se místní zástupci spíše shodnou. Celostátní ideologie více ustupují do pozadí. Naše případná spolupráce tak bude záviset více na tom, jací lidé se tam za jednotlivé strany dostanou, než jaký mají právě dres. Budeme se partnerů ptát, kdo jsou jejich zvolení zastupitelé, jakou mají minulost, jaké mají reference, jak se doposud občansky angažovali, jaký mají odborný profil. My sami jsme připraveni naše zvolené zastupitele řádně představit a věříme, že jejich kvality z nich udělají klub s vysokým koaličním potenciálem. Na druhé straně nikdo z našich kandidátů nelpí na funkcích a pokud nenalezneme shodu, jsme připraveni jít se vztyčenou hlavou do konstruktivní opozice.

Pojďme se v poslední otázce podívat trochu do budoucnosti. Kde by podle vašeho názoru mohla ODS být za nějakých 5 až 10 let? Věříte, že se opět vrátí na výsluní české politické scény?

Kdybych tomu nevěřil, tak bych nepřispíval na její záchranu, nespojoval s ní své jméno a nepřesvědčoval na ulicích lidi, že nám mají věřit. ODS musí být za 10 let vedoucí silou na pravici a věřím, že jedině ODS bude stranou, která dostane naši zemi z dlouhodobé stagnace, aby opět ukázala našim sousedům záda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…