Předseda ODS prý budí rozporuplné reakce mezi některými spolustraníky

19.04.2014 12:10

Sobotní deník Právo popisuje, čeho zatím dosáhl nový předseda ODS Petr Fiala. Ukázal například, že se zatím příliš nevyzná ve finanční situaci strany a že je schopen obklopit se i méně populárními spolustraníky jako je Martin Kuba. Ten je Fialovým poradcem pro oblast průmyslu. Dokázal ale přitáhnout i nové tváře, jako je Václav Klaus ml., který profesoru Fialovi radí v oblasti školství. Bude to stačit ke vzkříšení ODS?

Předseda ODS prý budí rozporuplné reakce mezi některými spolustraníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala, předseda ODS

Profesora politologie Petra Fialu přivedl do politiky expremiér Petr Nečas (ODS). Napřed ho jmenoval svým poradcem a v roce 2012 ministrem školství. Uvážlivě vystupující Fiala získal značné množství „bodů“ už tím, že v úřadě nahradil poněkud nevyzpytatelného Josefa Dobeše jmenovaného za Věci veřejné. Klidně vystupující politik byl pak jedním z lidí, které si občané nespojovali se skandály ODS. Možná i proto se v lednu tohoto roku stal předsedou strany.

Nikdo nemá jasný přehled, jak to funguje, říká Fiala o financování

Expertka na rétoriku Jana Postlerová ale upozorňuje, že Fiala může na voliče působit až příliš klidně. Svými projevy nezvedá lidi ze židle a je otázka, zda se lidé u dalších voleb rozhodnou „hodit to“ právě ODS. V jeho neprospěch hovoří i další věci. Člen ODS, jenž si nepřál být jmenován, si postěžoval, že Fiala nemá přehled o hospodaření strany. Fiala se však obratem brání.

„Pokud jde o financování, snažím se se stavem seznámit. Ale to není proto, že jsem nový. Já zjišťuji, že nikdo nemá jasný přehled, jak to funguje. Musí se to změnit,“ zdůrazňuje Fiala.

Staré a nové tváře

Rozporuplné reakce budí i spolupracovníci, kterými se předseda Fiala obklopuje. V oblasti průmyslu mu radí známý politik Martin Kuba, kterého voliči vykroužkovali ve volbách pryč ze sněmovny, nebo exministr dopravy Zbyněk Stanjura. Fiala to vysvětluje tím, že jde o lidi, kteří na ministerstvech rozjeli nějakou práci a jako poradci, které si vybíral sám Fiala, mají určitý prostor k tomu rozpracovat své záměry.

Je však třeba také říci, že Fialovi pomáhají i „nové tváře“. Jednou z nich je i ekonomický expert strany Jan Skopeček. „Považuji pana profesora Fialu za velmi vzdělaného, slušného a v předchozích angažmá i úspěšného člověka. Takového předsedu žádná z konkurenčních stran nemá. Jsem přesvědčen, že Petr Fiala má šanci a předpoklady vrátit ODS opět mezi vítězící politické subjekty,“ uvedl pro deník Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…