Předseda ÚS Rychetský: Do politiky se vracet nechci

15.09.2012 9:01

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský končí příští rok ve své funkci. O návratu do politiky neuvažuje a rozhodně nelituje, že odmítl kandidaturu na post prezidenta České republiky. "Nechci být kulisou pro demontáž sociálního a právního státu," říká v rozhovoru pro deník Právo.

Předseda ÚS Rychetský: Do politiky se vracet nechci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

"Skutečně nelituji. Odmítal jsem ji opakovaně, poprvé v roce 2003, když končil Václav Havel. To byl přitom okamžik, kdy moje nominace mohla být velmi reálná. Celá prezidentská volba byla nebývalým fiaskem parlamentní demokracie. Koalice měla absolutní většinu v obou komorách a nebyla schopna postavit jednoho společného kandidáta," říká Rychetský ke svému odmítnutí kandidovat na prezidenta.

A má stále stejný důvod, proč by se nechtěl stát hlavou státu. "Fungování českého prezidenta je přesně ta činnost, která mě nejen neláká, ale svým způsobem mě odpuzuje. Spočívá z velké části v ceremoniálních než jakýchkoli jiných funkcích a je s ní spojeno břemeno, které nejsem nikdy ochoten nést. Mluvím o totální, absolutní ztrátě soukromí, to, že člověk neudělá krok bez ochranky," vysvětluje svůj odmítavý postoj předseda ÚS.

Nehodlá být kulisou systému

Současná politika je podle něj zdegenerovaná a hnusí se mu. "Těžko se mi to říká nahlas, ale přiznávám se, že bych nechtěl účinkovat jako kulisa systému, jehož jsme v tuto chvíli svědky. Systému cílené, soustavné demontáže sociálního státu, systému pokračující privatizace veřejných funkcí státu, a tedy vlastně demontáže toho ústavního demokratického právního státu, který se velmi pracně v Evropě vytvářel," říká soudce.

Důvodem tohoto stavu je podle něj ztráta polistopadového étosu z politiky. U dnešní politické elity tento druh étosu prý zcela vymizel a zavládlo u ní téměř sociální bezvědomí.

Ačkoli mu příští rok v srpnu končí funkční období, o návratu do politiky nepřemýšlí. "Nepovažuji za možné vracet se na politickou scénu. Pro mě možnost odchodu z ní a příchod na Ústavní soud byla svým způsobem velikým osvobozením a přínosem, kterého se už nikdy nechci zbavit," je rozhodnut Rychetský.

Ústavnímu soudu hrozí kolaps

Ústavnímu soudu v současné době chybějí dva soudci. Senát zamítá prezidentovy kandidáty, ÚS by kvůli tomu mohl zkolabovat. "To je standardní riziko, platí, že nikde nejsou ústavní soudy miláčkem politické reprezentace, protože jsou hlídacím psem. Jsou tím, kdo s bičem stojí nad parlamenty," říká Právu Rychetský. A dodává, že nejde jen o planou hrozbu, za první republiky byl ÚS neobsazený sedm let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…