Předseda europarlamentu sepsul země EU: Prý neplní dohody k uprchlické krizi

07.12.2015 12:52

Země Evropské unie neplní dohody přijaté k řešení uprchlické krize a nedávají ani dost peněz pro odstraňování důvodů, kvůli nimž se lidé vydávají na útěk do EU. V rozhovoru, který přinesl německý deník Die Welt, to řekl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Předseda europarlamentu sepsul země EU: Prý neplní dohody k uprchlické krizi
Foto: Europarl.europa.eu
Popisek: Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

„Bohužel tady vidíme stále stejný vzorec: Konají se vrcholné schůzky, přijmou se závěry a slíbí se peníze. A nakonec nikdo nic nedodrží a žádné peníze nepošle. To je nečestná hra a je třeba s ní co nejrychleji skoncovat,“ řekl Schulz. Apeloval na to, aby země uvedly co nejrychleji do praxe všechny evropské dohody přijaté v souvislosti s uprchlickou krizí.

Schulz zároveň vyzval členské státy osmadvacítky, aby dělaly víc pro řešení příčin současné migrační vlny přímo na Blízkém východě. „Každému je přece jasné, že nemůžeme vyřešit uprchlickou krizi, pokud konečně neodstraníme důvody, proč lidé utíkají,“ řekl Schulz.

Evropské země mají podle předsedy europarlamentu dostatek peněz, aby mohly příčiny uprchlické krize řešit. „V roce 2016 klesnou příspěvky členských států do evropského rozpočtu o 9,4 miliardy eur (254 miliard Kč), to znamená, že peníze tu jsou. A co dělají členské státy? Místo aby část těchto peněz použily například na péči o běžence v zemích sousedících se Sýrií, používají je ve svých národních rozpočtech,“ řekl Schulz.

Kritizoval také stavbu zábran na evropských hranicích. „Je jasné, že musíme lépe chránit vnější hranice EU, to je náš společný úkol. Není ale možné vztyčovat zdi a ploty uvnitř Evropy,“ řekl Schulz. Tyto zábrany podle něj škodí EU a svůj účel stejně neplní. „Lidé, kteří utíkají před takzvaným Islámským státem nebo před barelovými bombami shazovanými (syrským prezidentem Bašárem) Asadem, se nenechají zastavit ploty. Běží o život a pokud to bude nutné, najdou si jiné cesty,“ uvedl předseda europarlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…