Předseda komunistů bude dnes jednat s Babišem o vojenských misích

17.01.2020 6:15

O vojenských misích a také o zákonech, které chce menšinová vláda ČSSD a ANO prosadit do voleb v příštím roce, bude dnes ráno s premiérem Andrejem Babišem (ANO) jednat předseda komunistů Vojtěch Filip. ČTK řekl, že během schůzky se chce vedle misí věnovat například přípravě stavebního zákona, ochraně vody či opatřením proti šíření kůrovce.

Předseda komunistů bude dnes jednat s Babišem o vojenských misích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Filip, jehož strana umožnila vznik kabinetu, s Babišem naposledy jednal o plnění programových požadavků KSČM v prosinci.

Komunisté vojenské mise bez mandátu OSN dlouhodobě kritizují. Ministerstvo obrany přitom připravuje návrh, podle kterého by až 60 českých vojáků mohlo působit v protiteroristické operaci v Mali, Nigeru a Čadu. Návrh musí schválit vláda a Parlament.

Aktuálně chtějí komunisté řešit důsledky napětí mezi Spojenými státy a Íránem pro českou misi v Iráku. V minulém týdnu se komunisté shodli na tom, že Česká republika by měla respektovat usnesení Parlamentu Iráku a stáhnout své vojáky z mise zpět do vlasti. Hlavním impulsem byla smrt íránského generála, velitele elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního a další desítky lidí v iráckém hlavním městě Bagdádu po útoků pomocí dálkově řízeného bezpilotního letounu.

Zabití velitele íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního, kterého americké rakety usmrtily na začátku ledna u letiště v Bagdádu, označili komunisté za vraždu a zločin proti míru. „Došlo k bezprecedentnímu porušení mezinárodního práva ze strany USA,“ shodli se komunisté, podle kterých nikdo nemá právo beztrestně vraždit občany jiných států kdekoli na světě. Čeští vojáci by podle komunistů měli odejít, aby se nestali okupanty v cizí zemi.
 
Podle vlády jsou ale vojáci v bezpečí a odcházet nemusejí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…