Předseda lidovců Výborný čeká účast v eurovolbách 20 procent

24.05.2019 20:44

Předseda lidovců Marek Výborný očekává účast ve volbách do Evropského parlamentu kolem 20 procent. Řekl to dnes novinářům před volební místností v Heřmanově Městci, kde volil. Před pěti lety doprovázela tyto volby rekordně slabá volební účast, k urnám přišlo jen 18,2 procenta oprávněných českých voličů.

Předseda lidovců Výborný čeká účast v eurovolbách 20 procent
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Lidovci v posledních evropských volbách získali tři mandáty. Výborný by považoval za dobrý výsledek tento počet obhájit. Politici podle něj příliš neumí lidem vysvětlit svou práci. Velké množství subjektů, které ve volbách kandidují, zčásti přičítá „kverulantské povaze“ Čechů.

„Chtěl bych, abychom to změnili. Aby Česká republika neseděla v poslední lavici, ale abychom byli hlasití, sebevědomí a budující. Evropská unie je o spolupráci všech 28 zemí a Česká republika by neměla být jen tím neustálým stěžovatelem,“ uvedl Výborný.

Před Unií podle něj v současnosti stojí významné úkoly. V první řadě je to vyřešení odchodu Británie, dlouhodobě také klimatické změny a boj se suchem, což se dotýká celé Evropy. Významné jsou rovněž možný propad ekonomiky a migrační krize, zvláště příliv lidí z Afriky, jejichž problémy by se měly řešit v jejich vlastech, uvedl předseda KDU-ČSL.

Podle něj také eurovolby zčásti indikují nálady ve společnosti. „Jsou i lakmusovým papírkem vnímání současné vládní koalice hnutí ANO, ČSSD a KSČM, a to také může ovlivnit příští týdny a měsíce na české politické scéně,“ uvedl. Menšinovou vládu tvoří hnutí ANO s ČSSD, komunisté její vznik podpořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…