Předseda poslaneckého klubu Pirátů zcela vážně doporučuje pěstovat místo řepky marihuanu. Dá to práci desítkám tisíc lidí a vydělá víc, než celé EET

27.10.2017 10:55

Na legalizaci konopí může Česká republika vydělat v rozpočtu více než přineslo EET, navíc může podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka přilákat odběratele z celé EU. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Michálek se také vyjádřil k tomu, jak chce strana posazovat svůj program z opozice a proč je rád za to, že ČSSD ve volbách tak propadla.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů zcela vážně doporučuje pěstovat místo řepky marihuanu. Dá to práci desítkám tisíc lidí a vydělá víc, než celé EET
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

První otázka, na kterou Michálek odpovídal během chatu se čtenáři serveru Lidovky.cz, byla, proč si Piráti nedokážou představit Andreje Babiše jako koaličního partnera jejich strany. Hlavním důvodem je prý obvinění Babiše společně s místopředsedou Jaroslavem Faltýnkem z korupčního podvodu v kauze Čapí hnízdo. „Presumpci neviny ctíme, ale to nevylučuje, aby politické strany, které mají svobodu slova, mohly zkritizovat lidi ještě před tím, než byli odsouzeni,“ reagoval třeba na jednoho z dotazujících Michálek.

Hnutí ANO ale i přes trvale negativní postoj Pirátů se naděje na spolupráci, dle Michálkových slov, nevzdává. „Máme bohužel informace, že proti nám ANO jede kampaň falešných účtů s cílem nalákat nás do koalice, je to legrační, jejich odhodlání a nasazení oceňujeme, asi jsme hodně atraktivní nevěsta,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu nové parlamentní partaje.

Účinně prosazovat stranický program z opozice podle Michálka jde. Dokazuje to prý i jeho tříleté působení na pražském magistrátu. „Budeme dohlížet na to, aby politici nekradli, a předkládat ve Sněmovně konkrétní návrhy zákonů. Zkrátka dělat kvalitní opoziční práci, kterou Česko potřebuje jako sůl,“ míní Michálek.

CELÝ TEXT ZDE

Předseda Pirátů také nezapomněl podotknout, že ANO, Piráti a STAN mají dohromady 106 poslanců, tudíž sejdou-li se v opozici, budou mít dostatek hlasů pro prosazení klíčových zákonů pro průhlednost státu, digitalizaci veřejné správy či dohledatelnost každé ztracené koruny prostřednictvím rozklikávacího rozpočtu na internetu.

Jednou z priorit povolebního vyjednávání označil Michálek obsazení bezpečnostního výboru a komise pro kontrolu odposlechů. „Máme slušnou šanci tyto instituce obsadit, zmapovat, jak stát šmíruje občany plošným odposlechem komunikačních uzlů nebo zneužitím odposlechů, o kterých se lidé nikdy nedoví, chceme vrátit ochranu soukromí občanů mezi skutečně respektovaná práva,“ uvedl.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Ihned po ustanovení dolní komory by Piráti dle slov předsedy svého poslaneckého klubu rádi řešili i nespravedlivý exekuční systém. Strana by se rovněž chtěla zaměřit také na kontrolu moci a mocných. V této souvislosti Michálek zmínil sociální demokracii, která ve víkendových volbách zaostala za výsledkem z roku 2013. „Je dobře, že ČSSD odcestovala na okraj české politiky. Pro nás je to odstrašující příklad, jak to nedělat,“ říká předseda.

Nakonec se Michálek vyjádřil i k otázce legalizace marihuany, kterou by partaj ráda prosadila. Podle jednoho z tazatelů by taková legalizace mohla udělat z Česka národ feťáků. „Česká republika může na legalizaci konopí vydělat v rozpočtu více než přineslo EET, můžeme přilákat odběratele z celé EU, kteří do naší země budou posílat další miliardy, nahradit část nesmyslných řepkových polí na venkově a dát práci desítkám tisíc lidí,“ vyjádřil se Michálek s tím, že rizika konopí si uvědomuje. Cesta k jejich zvládnutí podle mě vede přes vysvětlování, vzdělání, zdanění a regulaci.

Řeč přišla i na ústavní zákon o obecném referendu, mezi jehož protagonisty se Česká pirátská strana řadí. „Piráti udělají maximum, aby referendum mělo rozumné parametry, fungovalo a nebylo zneužitelné,“ okomentoval místopředseda partaje a upřesnil, že si nemyslí, že by většina lidí chtěla vystoupit z Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: dah

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…