Předseda řecké vlády by se mohl kvůli krizi opět sejít s Merkelovou a Hollandem

10.06.2015 8:46

Po krátké době by se dnes mohl řecký premiér Alexis Tsipras opět sejít s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. K setkání by mohlo dojít na okraj summitu Evropské unie se státy Latinské Ameriky. Předmětem jejich schůzky, o jejímž konání ale existují značné pochyby, má být vývoj vyjednávání kolem řecké dluhové krize.

Předseda řecké vlády by se mohl kvůli krizi opět sejít s Merkelovou a Hollandem
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Řecko předložilo v úterý mezinárodním věřitelům nový návrh reforem ve snaze odblokovat zbývající peníze, které má získat z úvěrového programu. Podle zdrojů Evropské komise ale věřitelským institucím, jimiž jsou vedle Evropské komise ještě Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond, návrhy nestačí. Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem proto vyjádřil pochybnosti nad tím, zda se Tsiprasova schůzka s hlavami dvou největších zemí eurozóny vůbec uskuteční.

Řecký kabinet s věřiteli od února jedná o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z druhého dohodnutého záchranného programu. Minulý týden řecká krajně levicová vláda odmítla návrh, který mezinárodní věřitelé předložili a který počítal mimo jiné s prudkým zvýšením daně z přidané hodnoty. Závazky, se kterými o několik dní dříve přišli Řekové, naopak odmítly jako nedostatečné věřitelské instituce, které zároveň vybídly Řecko k vypracování nového seznamu reforem.

Tsipras naposledy v italském tisku varoval, že kdyby jednání s věřiteli zkrachovala, znamenalo by to „začátek konce“ pro eurozónu a „ohromné“ náklady pro evropské daňové poplatníky. Neúspěch jednání by podle něj vedl k tomu, že finanční trhy by si začaly hledat další slabý článek v eurozóně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…