Předseda strany vítězného Čuby se vysmál Gajdůškové: Asi si myslela, že tam bude navěky

20.10.2014 22:49

Karel Schwarzenberg si je vědom neúspěchu TOP 09 v senátních volbách. Před kamerami si za to posypal hlavu popelem. Strana prý málo řešila komunální problémy a nechala se ukolébat "pražskou atmosférou". Své k senátním volbám řekl i předseda SPO Jan Veleba, který na jedné straně vychválil svého úspěšného kandidáta Františka Čubu a na straně druhé strhal jeho protikandidátku Alenu Gajdůškovou. Ta si prý asi myslela, že v politice zůstane navěky.

Předseda strany vítězného Čuby se vysmál Gajdůškové: Asi si myslela, že tam bude navěky
Foto: red
Popisek: Jaroslav Sykáček (ČSSD) a Zbyněk Linhart (nestraník)

Senátní volby byly pro TOP 09 debaklem. Ve druhém kole se sice objevili čtyři kandidáti za tuto stranu, ale ani jeden neuspěl. Strana teď nemá jediného zástupce v horní parlamentní komoře. Naproti tomu Starostové a nezávislí mohou slavit úspěch, a to díky dvěma novým senátorům. Zbyněk Linhart v Děčíně dokonce vyhrál druhé kolo nejvyšším rozdílem. Nového senátora má i Strana práv občanů. V pondělních Událostech, komentářích České televize volby zhodnotili předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda SPO Jan Veleba a právě Zbyněk Linhart (STAN).

Schwarzenberg si posypal hlavu popelem

„Podlehli jsme trošku té pražské atmosféře,“ uvedl předseda TOP 09 jeden z důvodů, proč strana neuspěla ve volbách. Zmínil i rozpory ve straně a nový fenomén Andreje Babiše. Porážka se ale podle jeho názoru nevyhnula prakticky žádné zavedené straně vyjma lidovců. „Ti se zvedli,“ podotkl Schwarzenberg. Stranou jeho pozornosti nezůstaly ani rozpory v pražské TOP 09. "To, co se děje v Praze, se dostává do celostátních médií. Pánové Vávra a Hudeček mezi sebou měli čistě osobní spory, které lze jen těžko urovnávat nějakým kompromisem," uvedl.

„Příliš málo jsme se zabývali lokálními problémy a to si vytýkám. My jsme dělali chyby, to vůbec nepopírám,“ podotkl. Trval také na tom, že za sebou strana táhne vládní angažmá v kabinetu Petra Nečase. Ona vláda prý dělala potřebné kroky, ale neuměla je pořádně vysvětlit.  TOP 09 prý musí projít reformou. Schwarzenberg navíc vyjádřil přání udržet spolupráci se Starosty a nezávislými. O rezignaci na post předsedy strany ale neuvažuje. O jeho dalším osudu prý rozhodne stranický sjezd za rok.

Zmínil také sympatie, které si projevují prezident Miloš Zeman a úspěšný lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Tuší prý, kde mají tyto sympatie základ, ale odmítá být konkrétnější.

Zákony jsou složité

Další host pořadu Zbyněk Linhart v úvodu svého vystoupení zdůraznil, že se hodlá naplno věnovat práci senátora. „Já si myslím, že zákony je třeba zjednodušovat a přenášet reálné potřeby lidí do těchto zákonů,“ podotkl. Neodpustil si ani poznámku k problémům na Šluknovsku, které vyvrcholily protesty v roce 2011. Politici prý slibovali pomoc, ale od té doby se vlastně nic moc nestalo. V závěru svého vystoupení zdůraznil, že uspěl především kvůli práci, kterou léta odváděl pro občany.

Čuba se před médii uzavřel. Podle Veleby ho uštvala

Jako poslední do studia ČT zavítal předseda SPO Jan Veleba, který vychválil úspěšného kandidáta své strany Františka Čubu a strhal končící senátorku Alenu Gajdůškovou, kterou v duelu porazil.  „Já si myslím, že paní Gajdůšková je typický příklad politika, který neumí odejít, který je dlouho v politice a myslí si, že tam zůstane navždy,“ podotkl. Odmítl také tezi, že Čuba s lidmi nemluvil. Mluvil a dělal kampaň úměrnou svému věku.

Veleba navíc zdůraznil, že byl František Čuba štván po revoluci médii, a proto se před nimi uzavřel. „Pan Čuba je tady pro lidi, ale rozhodně tu není pro některá média, která o něm píší to, co píší,“ rozčílil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…