Předseda ukrajinské vlády nařídil udržovat armádu v bojové pohotovosti. Rusku se prý nedá věřit

17.09.2014 15:44

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nařídil ministerstvu obrany, aby navzdory příměří zajistilo udržování armády ve stavu plné bojové pohotovosti. Rusům se podle něj nedá věřit. Z Doněcku, bašty proruských vzbouřenců na východě Ukrajiny, dnes mezitím místní úřady hlásí další dvě oběti na životech mezi civilisty, informovala agentura AFP.

Předseda ukrajinské vlády nařídil udržovat armádu v bojové pohotovosti. Rusku se prý nedá věřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné shromáždění při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny u sochy sv. Václava

Už na konci dubna uvedl ukrajinskou armádu do stavu plné bojové pohotovosti tehdejší úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Důvodem byla hrozba vypuknutí války s Ruskem. Moskva sice tvrdí, že není stranou konfliktu, je ale zjevné, že separatisté na východě Ukrajiny mají k dispozici ruskou vojenskou techniku a několikrát byli v regionu odhaleni ruští vojáci.

Příměří je stále porušováno

Nyní v oblasti platí příměří mezi kyjevskou vládou a povstalci, často je ale přerušováno ozbrojenými incidenty. Jaceňuk dnes ministerstvu obrany nařídil, aby zajistilo, že vládní síly budou navzdory 12dennímu příměří ve stavu plné bojové pohotovosti, informovala agentura Reuters.

„Rusko nám mír nepřinese, a proto žádám ministra obrany o plnou bojovou pohotovost," řekl Jaceňuk, který je známý nesmlouvavým postojem vůči vzbouřencům.

Naplňování mírového plánu prezidenta Petra Porošenka podle Jaceňuka neznamená, že mohou ministerstva obrany a vnitra „polevit v práci". „Nemůžeme věřit nikomu, zvláště pak Rusům," řekl Jaceňuk.

Klid zbraní je součástí mírového plánu, který předpokládá také například stažení těžkých zbraní, propuštění zajatců a dodávky humanitární pomoci.

Jen dnes při ostřelování Doněcku zemřeli dva civilisté

Při ostřelování Doněcku, který ovládají proruští povstalci, dnes zahynuli dva civilisté a další tři byli zraněni, oznámila místní radnice. Dělostřelecké přestřelky se v posledních dnech odehrávaly hlavně v okolí doněckého letiště.

Podle AFP bylo od začátku příměří, tedy od 5. září, zabito 30 lidí, z toho 14 civilistů. Strany konfliktu odpovědnost za oběti odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…