Předsednictvo ČSSD dnes možná přijme usnesení, doporučující ÚVV zrušit stranickou buňku v Duchcově

12.12.2014 6:27

Předsednictvo ČSSD by se dnes mělo znovu zabývat situací v Duchcově, kde sociální demokraté uzavřeli koalici mimo jiné s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Vedení strany s tím nesouhlasí, a chce proto stranickou buňku zrušit. Toho ale zatím nedosáhlo.

Předsednictvo ČSSD dnes možná přijme usnesení, doporučující ÚVV zrušit stranickou buňku v Duchcově
Foto: Duchcov.cz
Popisek: Duchcov

O zrušení duchcovské buňky jednal v listopadu ústecký krajský výbor strany, ale navzdory jasné výzvě premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky místní organizaci nerozpustil. Předsednictvo sociální demokracie by tak dnes mohlo přijmout doporučení pro sobotní ústřední výkonný výbor, aby takové rozhodnutí učinil on.

Sobotka: Jedinou adekvátní reakcí je zrušení stranické buňky v Duchcově

"Já chci na jednání ústředního výboru v souladu s našimi stanovami navrhnout zrušení místní organizace v Duchcově a chtěl bych rovněž vyzvat ty členy ČSSD, kteří tam vytvořili koalici s dělnickou stranou, aby z ČSSD odešli. Sociální demokracie nesmí mít s takovýmito koalicemi nic společného," řekl k tomu ve čtvrtek novinářům Sobotka. Zrušení místní organizace je podle něj jedinou adekvátní reakcí.

V ČSSD je od roku 1995 v platnosti takzvané bohumínské usnesení, které sociální demokracii zapovídá spolupráci s extremistickými politickými stranami. Konkrétně jmenuje SPR-RSČ, KSČ, MNS, KSČM, LB a SDL. Navzdory bohumínskému usnesení mají ale sociální demokraté koalice s komunisty například v krajích či obcích.

Předchůdkyně DSSS, Dělnická strana vznikla v roce 2003. V roce 2010 vyhověl Nejvyšší správní soud návrhu vlády na zrušení strany. Soud v ní shledal xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus Adolfa Hitlera. Představitelé rozpuštěné strany pak vytvořili DSSS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…