Předsednictvo ČSSD probíralo osud vlády. Do Lidového domu dorazil i premiér Babiš

15.07.2019 16:08

V Lidovém domě šedesátičlenné předsednictvo jedná o možném odchodu ČSSD z vlády. Premiér Andrej Babiš si zřejmě chce svého menšího koaličního partnera přece jen udržet, neboť podle informací České televize přijel do sídla sociálních demokratů a hodlá na ně apelovat, aby udrželi kabinet pohromadě.

Předsednictvo ČSSD probíralo osud vlády. Do Lidového domu dorazil i premiér Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Dá se říci, že politická krize, kterou odstartoval prezident Miloš Zeman tím, že několik týdnů odmítal z vlády odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), vrcholí. V pondělí odpoledne se k jednání sešlo šedesátičlenné předsednictvo strany, které má s definitivní platností rozhodnout o tom, zda strana zůstane součástí vládní koalice, nebo zamíří do opozice. Nemalá část strany už má dost toho, že si donedávna nemohla určit, kdo ji bude ve vládě reprezentovat jako ministr kultury.

Antonín Staněk podle předsedy partaje Jana Hamáčka ztratil důvěru svých spolustraníků, a on tedy žádal, aby Staněk ve své funkci skončil 31. května. Jenže to se nestalo. Ještě v půlce měsíce července je Staněk stále ministrem kultury. Jeho odchod z kabinetu oddaloval prezident Miloš Zeman. Teprve 12. července oznámil, že Staňka odvolá na konci července, tedy o dva měsíce později, než si přáli sociální demokraté.

Ale má to háček. Prezident sice přislíbil, že Staňka odvolá, což by mohlo členy ČSSD udržet v koaliční vládě, jenže nedodal, že na Staňkovo místo jmenuje starostu Nového Města na Moravě, což by si vládní strana také přála. ČSSD tak stojí před otázkou, zda jí stačí zdržovaný odchod Staňka, nebo toho požadují víc. Pokud předsednictvo strany dojde k druhému závěru, může stranickou loď nasměrovat do opozice.

ČSSD je v této otázce rozdělená a předseda vlády Andrej Babiš přijel do Lidového domu, aby se pokusil misky vah vychýlit ve prospěch setrvání v jeho vládě.

„Koliduje to s vládou, ale my jsme se domluvili, že se budeme vzájemně informovat,“ potvrdil premiér Andrej Babiš, který se v pondělí do Lidového domu dostavil také. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…