Předsednictvo STAN s dohodou o koalici s lidovci souhlasí

18.03.2017 12:08

Předsednictvo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dnes schválilo dohodu o volební koalici s lidovci. Příští týden to ještě musí potvrdit celostátní sněm hnutí. KDU-ČSL se k závěrům dvoudenního jednání se Starosty, které se konalo v Lipnici nad Sázavou, vyjádří dnes odpoledne po své celostátní konferenci v Jihlavě. Novinářům to v Lipnici řekl předseda STAN Petr Gazdík.

Předsednictvo STAN s dohodou o koalici s lidovci souhlasí
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Koalice by potřebovala pro vstup do Sněmovny nejméně deset procent voličských hlasů. Kdyby strany kandidovaly jednotlivě, stačilo by jim pět procent. Předvolební průzkumy přisuzují lidovcům zhruba šest procent hlasů, Starostům kolem dvou procent.

„Shodli jsme se na prioritách programu. Shodli jsme se na tom, že v osmi krajích by měl být lídr za KDU-ČSL a v šesti krajích lídr za Starosty,“ uvedl Gazdík. Subjekt, který by v konkrétním kraji neměl lídra, by tam dostal na kandidátce druhé místo. Možnost, že by v případě krachu jednání o volební koalici členové STAN vstupovali na kandidátky lidovců, označil Gazdík za nepřijatelnou variantu.

V Lipnici nad Sázavou jednala od pátku předsednictva obou subjektů, rozhovorů se zúčastnili i šéfové krajských organizací. Podle Gazdíka si obě strany ujasnily parametry případné dohody a STAN s nimi souhlasí. „Starostové a nezávislí jsou do toho připraveni jít. Míč je teď na straně KDU-ČSL,“ řekl Gazdík.

Celostátní konference lidovců začne dnes ve 14:00 v jihlavském hotelu Gustav Mahler. STAN definitivně rozhodne o své účasti v možné koalici za týden v Praze. „Já navrhnu sněmu, abychom ty parametry takto schválili,“ řekl Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…