Předsednictvo stanoví termíny letošního jednání tripartity

13.01.2014 6:20

Předsednictvo tripartity dnes stanoví, kdy spolu letos budou jednat zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů. Rozhodne také o tom, co budou ministři s předáky a podnikateli probírat nejdřív. Bude také jasné, jestli se do vyjednávání zapojí ještě členové Rusnokova kabinetu v demisi, nebo až noví ministři. Prezident Miloš Zeman v pátek řekl, že by chtěl novou vládu jmenovat do konce ledna.

Předsednictvo stanoví termíny letošního jednání tripartity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal na plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody - tripartity

Předsednictvo tripartity nyní tvoří premiér Jiří Rusnok a ministr práce František Koníček, za odbory je v něm místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl, za zaměstnavatele pak prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Další dva členové zastupují sekretariát rady hospodářské a sociální dohody.

Předsednictvo stanoví dnes termíny letošních řádných jednání tripartity. Ta se obvykle schází zhruba jednou za šest týdnů či za dva měsíce. Zabývá se pak záměry kabinetu, připravovanými strategiemi či navrhovanými zákony. Konat se mohou i mimořádná zasedání.

Na prvním setkání s novou vládou by předáci a zaměstnavatelé chtěli projednat její koaliční smlouvu a konkrétní plány pro volební období. Odboráři před časem už zveřejnili seznam požadavků, které na přicházející kabinet mají. Žádají, aby s nimi své záměry víc projednával a na řešeních se s nimi dohodl. Chtějí i zrušení reforem Nečasovy vlády, boj proti korupci a daňovým únikům, opatření na podporu růstu ekonomiky, kroky ke zvýšení zaměstnanosti a potlačení chudoby. Některé z bodů se objevily i v koaliční smlouvě.

Vztahy mezi odbory a pravicovou Nečasovou vládou byly dlouhodobě napjaté. Odboráři několikrát na protest opustili jednání tripartity. Ta několik měsíců nejednala. Odbory kroky kabinetu kritizovaly a žádaly jeho demisi, pořádaly proti němu protesty. Spolupráci s nynější vládou v demisi si jak předáci, tak zaměstnavatelé pochvalovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…