Předsedo, zrušme bohumínské usnesení, zní z ČSSD. Možná bude referendum

07.11.2013 8:14

Moravskoslezská ČSSD požaduje zrušení tzv. bohumínského usnesení, které straně zakazuje spolupráci na vládní úrovni s extremistickými stranami, mezi ně počítá i komunisty. Deník Právo píše, že předseda strany Bohuslav Sobotka si dokáže na toto téma představit vnitrostranické referendum, ale otázku nevnímá jako časově naléhavou. Konečné rozhodnutí náleží sjezdu.

Předsedo, zrušme bohumínské usnesení, zní z ČSSD. Možná bude referendum
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Moravskoslezská ČSSD požaduje zrušení tzv. bohumínského usnesení, které straně zakazuje spolupráci na vládní úrovni s komunisty. Právu informaci o krajském usnesení potvrdil hejtman Moravskoslezského kraje a nově zvolený šéf regionální organizace Miroslav Novák.

 „Argument je vcelku logický – kolegové myslí, že jelikož ČSSD nemá levicového partnera a dopředu si o ní může volič myslet, že není schopna složit levicovou vládu, tak ji to oslabuje,“ uvedl šéfa frýdecko-místecké buňky Jaroslav Marek.

ČSSD má nyní jiné priority

Výsledky předčasných voleb nedávají ČSSD spolu s komunisty většinu. ČSSD má nyní 50 a komunisté 33 poslanců z celkem 200. „Takové rozhodnutí přísluší v konečném důsledku sjezdu. Vzhledem k výsledku parlamentních voleb nepokládám diskusi o zrušení bohumínského usnesení za časově naléhavou,“ sdělil ve středu Sobotka Právu.

„Myslím, že ČSSD má teď úplně jiné priority. Vyřešit rychle vnitřní spory a soustředit se na vyjednávání s ANO a lidovci o sestavení vlády. Teprve pak bude čas na podobnou debatu. Dokážu si představit, že by se k této otázce mohli vyjádřit všichni členové ČSSD formou vnitrostranického referenda,“ dodal Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…