Předsedové ČSSD, ANO a lidovců budou jednat o vládních postech

18.12.2013 6:40

O rozdělení ministerských postů v nové vládě budou dnes dopoledne jednat předsedové trojice příštích koaličních stran Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Hlavním sporným bodem zůstává Ministerstvo zemědělství, o které usilují lidovci. ANO, které dnes bude také schvalovat koaliční smlouvu, ale zatím trvá na tom, aby tento důležitý resort vedli sociální demokraté.

Předsedové ČSSD, ANO a lidovců budou jednat o vládních postech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Naposledy se trojice šéfů stran setkala v pondělí, na složení kabinetu se ale nedohodla.

Sobotka, který by měl rád dohodu do konce týdne, uvedl, že by vláda mohla mít 17 členů. Ve hře jsou podle něj dvě varianty, které však neupřesnil.

Podle informací z jednotlivých stran je zásadním problémem neshoda na Ministerstvu zemědělství, o které lidovci usilují i na základě pověření víkendové celostátní konference. Zatímco socialisté by podle hlasů ze strany byli ochotni resort lidovcům přenechat, jednoznačně to zatím odmítá ANO, podle něhož KDU-ČSL nemá pro vedení ministerstva vhodné osobnosti.

Předsednictvo a následně i výbor hnutí ANO by dnes měly bez větších problémů schválit koaliční smlouvu, pro kterou se již o víkendu vyslovily stranické orgány sociálních demokratů a lidovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…