Předváděcí akce pořádají v Česku stovky firem, hlásí Česká obchodní inspekce

08.09.2013 16:10

V Česku působí několik set firem, které se zabývají nabídkou zboží v předváděcích akcích. Jejich denní tržby se pohybují mezi 700.000 a 800.000 Kč. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Vladimír Velčovský.

Předváděcí akce pořádají v Česku stovky firem, hlásí Česká obchodní inspekce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dosavadní největší hráči na českém trhu podle Velčovského pod tlakem médií i kontrolních orgánů Česko opouštějí a přeskupují síly. Mohou ale vytvářet další živnosti a tak na trhu dál působit, protože v tuzemsku zatím neplatí zákaz řetězení živností. Připustil, že celospolečenskou poptávku po řešení nekalých praktik prodejců odstartoval filmový dokument Šmejdi.

Za osm měsíců 267 akcí

ČOI kontroluje předváděcí akce od roku 2009. Od té doby se počet kontrol zhruba zdvojnásobil. Loni inspektoři zjistili nějaké pochybení u 72 procent z 281 kontrolovaných případů, letos za osm měsíců zkontrolovali 267 akcí a pochybení odhalili u 74 procent z nich.

Od 1. ledna 2014 bude platit nový kontrolní řád, který pracovníkům umožní pořizovat audio a video záznamy z předváděcích akcí a pak je používat i jako důkaz u soudu.

Během příštího roku by poslanci měli přijmout návrh novely o ochraně spotřebitele, podle kterého by pořadatelé předváděcích akcí museli nově ČOI hlásit dopředu místo konání, datum, časový harmonogram a jaké zboží na akci budou nabízet. Stejné údaje budou muset být také na letácích, kterými organizátoři zejména seniory na tyto akce lákají. Za porušení těchto povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta až pět milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…