Předvánoční dárek Babišovi. Podle průzkumu má nyní pořádný náskok před ČSSD

22.12.2016 12:20

Pokud by se v prosinci konaly volby, vyhrálo by je hnutí ANO následované s větším odstupem sociální demokracií a komunisty. Vyplývá to z volebního modelu, který na základě průzkumu stranických preferencí sestavila agentura STEM.

Předvánoční dárek Babišovi. Podle průzkumu má nyní pořádný náskok před ČSSD
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Podle volebního modelu by ANO získalo 29,7 % hlasů, ČSSD 16,3 %, KSČM 13,8 %. Do Sněmovny by se dostala ještě ODS se 7,5 %, KDU-ČSL s 6,9 % a TOP 09 s pouhými 5,2 % hlasů.

Blízko zisku poslaneckých mandátů by měla SPD Tomia Okamury se 4,7 % a také hnutí STAN, které by získalo 4,1 %.

Ve srovnání s předchozím průzkumem, který proběhl v říjnu, si polepšili sociální demokraté a STAN, lidovci a TOP 09 jen nepatrně. ANO zůstává na stejném výsledku, komunisté a ODS si pohoršili, stejně jako SPD.

Prosincový volební model je postaven na předpokladu volební účasti okolo 54 %.

Podle autorů průzkumu odrážely říjnové preference emotivně vzepjatou situaci těsně po volbách. Obraz počátku prosince ukazuje určité zklidnění. Zdá se, že v povědomí lidí se osamostatňuje hnutí STAN, což nechává TOP 09 těsně nad hranicí volitelnosti. Okamurova SPD tentokrát na pětiprocentní práh nedosáhla.

Zmíněný výzkum byl proveden ve dnech 30. 11. – 12. 12. 2016 na reprezentativním souboru 1020 osob starších 18 let. Statistická chyba činí kolem ± 2 procentní body u menších stran, u větších stran kolem ± 3 procentní body. Výzkum je hrazen jen z prostředků STEM a nezávisí na žádném zadavateli mimo STEM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…