Předvolební sliby včera a dnes: Politici před komunálními volbami znovu srší nápady

31.08.2014 8:57

Před podzimními komunálními volbami politici znovu hodně slibují. Pokud dáte hlas nám, uděláme pro vás to či ono. Letošním hitem je především levnější městská doprava. Server Lidovky.cz shrnul dnešní předvolební sliby a srovnal je s tím, co politici slibovali v minulosti. Slibovali a často nesplnili.

Předvolební sliby včera a dnes: Politici před komunálními volbami znovu srší nápady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič hází hlasovací lístek do urny

Volby do zastupitelstev obcí a měst proběhnou 10. a 11. října. A politici z nových i ze zavedených politických uskupení dělají vše pro to, aby upoutali pozornost voličů. Například slibem levnější městské dopravy. Uskupení Řešení pro Prahu slibuje dokonce dopravu v hlavním městě zcela zdarma.

„Bez korupce pojede Dopravní podnik hl. m. Praha za polovinu. Obyvatelé dotují MHD 10 miliardami korun a 4,7 miliardy z jízdného se beze zbytku rozebere na podivné zakázky typu Opencard,“ tvrdí hnutí na svých stránkách. „Navrhujeme, aby obyvatelé za své dotace jezdili zdarma, a odstraníme podivné zakázky,“ slibují zástupci z Řešení pro Prahu. V podobném duchu se nesou sliby hnutí kandidujícího v Plzni s podporu Úsvitu přímé demokracie. Jde o uskupení Veřejné zájmy, které slibuje dopravu po městě za korunu.

Jak to bylo v minulosti

Velké sliby vyslovovali politici i v minulosti. Primátor Ostravy Petr Kajnar sliboval před volbami v roce 2010, že se ostravský fotbalový Baník dočká v roce 2013 nového stadionu. „V roce 2013 bude fotbalový stadion stát na sto procent. Nedovedu si představit, že by to bylo jinak,“ prohlásil Kajnar. Realita je ale zcela jiná. Fotbalový tým dodnes působí na stadionu starém více než pět desítek let a navíc se bude brzy stěhovat, i přes protesty fanoušků. Dnes Kajnar říká, že jde o složitý problém, který souvisí s vlastnictvím Baníku jakožto klubu.

Velkými sliby ale v minulosti nešetřili ani jiní politici. Někdejší pražský primátor za ODS Pavel Bém před komunálními volbami v roce 2006 sliboval deset nových stanic metra nebo kilometry nových cyklostezek. Velkolepými sliby se ale u ODS nešetřilo ani po Bémovi. V roce 2010 strana slibovala výuku angličtiny už od mateřské školky zdarma. A proč ji Pražané nemají?

„Realizaci slibu jsme nedokončili, protože jsme po dvou letech tu možnost ztratili a strany TOP 09 ani ČSSD se tím dál nezabývaly. My sliby splníme, pokud je budeme mít možnost splnit, a to záleží na voličích," říká lídr pražské ODS Bohuslav Svoboda. „Opět se ale angličtina pro mateřské školky objeví v našem programu," dodává.

A tím výčet velkých slibů z miulosti zdaleka nekončí. Sliboval se boj s hazardem i parkovací místo pro každou rodinu. Čeho se tedy voliči dočkají po letošních volbách?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…