Preference: Andrej Babiš jasně vede, ale za ním se schyluje k některým nepříjemným překvapením

06.05.2014 13:40

Favoritem blížících se voleb do Evropského parlamentu je i nadále hnutí ANO, které by mohlo získat až 30,3 procenta hlasů. ČSSD může oslovit až 23,3 procenta voličů. Naopak ODS hrozí, že nutnou pětiprocentní hranici vůbec nepřekročí. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP.

Preference: Andrej Babiš jasně vede, ale za ním se schyluje k některým nepříjemným překvapením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Uvedený model představuje podle SANEPu minimální a maximální hodnoty voličské podpory v rámci jednotlivých stran a hnutí z pohledu celkového počtu 31,2 procenta rozhodnutých a váhajících voličů.

Celý průzkum ZDE.

„Z toho modelu je patrné, že největší voličský potenciál má hnutí ANO, které má i největší podíl rozhodnutých voličů. Pokud by hnutí ANO dokázalo zmobilizovat maximálně i svůj voličský potenciál, mohlo by dosáhnout i na třicetiprocentní volební zisk. Takový volební úspěch by však byl na úkor dalších kandidujících stran, mezi něž patří i ČSSD, o jejíž volbě uvažuje velká část váhajících voličů v kombinaci právě s hnutím ANO,“ uvádí průzkum.

ČSSD má šanci na druhé místo

I přesto však ČSSD má šanci na druhý největší volební zisk. „V závěsu za ČSSD se pak drží KSČM, která se může spolehnout na v podstatě nejstabilnější voličský elektorát,“ tvrdí SANEP.

Své zástupce mohou mít v Evropském parlamentu také lidovci, kteří jsou poslední kandidující stranou s nejnižší hodnotou teoretické voličské podpory nad pětiprocentní hranicí.

Jak je na tom Úsvit a ODS?

Naopak Úsvit zatím podle průzkumu nepřesvědčil dostatečné množství rozhodnutých voličů o podporu zaručující europoslanecká křesla. I přesto má však podle SANEPu v rámci celého voličského potenciálu šanci na volební úspěch, který bude záviset na jeho využití, respektive na ochotě voličů přijít k volbám a tuto stranu, která vsadila na proti imigrantské téma, podpořit.

„V rámci maximálního možného voličského potenciálu má šanci na volební úspěch i ODS, která ovšem na druhou stranu může stejně tak skončit hluboko pod pětiprocentní hranicí. Nicméně ODS je poslední kandidující stranou, jejíž maximální hodnota voličského potenciálu přesahuje pětiprocentní hranici,“ zjistila dále společnost SANEP.

Návrat Paroubka?

Čísly mohou ještě zahýbat probíhající kampaně, ale i události na Ukrajině. TOP 09, která na tomto tématu staví do zančné míry kampaň, dosahuje voličského potenciálu v rozmezí 6,1 - 11,2 procenta. Zajímavostí je také rozptyl voličského potenciálu u strany Národní socialisté - LEV 21 s lídrem Jiřím Paroubkem, jehož maximální volební potenciál se pohybuje okolo pěti procent, minimální pak činí 0,9 procenta. 

Minimální hodnoty představují preference rozhodnutých voličů, kteří jsou už rozhodnuti pro svou politickou stranu či hnutí. Maximální hodnoty pak představují celkový maximální hypotetický volební potenciál, kterého mohou jednotlivé kandidující politické strany a hnutí teoreticky dosáhnout, pokud se ke každé straně přikloní celá skupina váhajících voličů, kteří zvažují, že půjdou k volbám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…