Přejezd konvoje USA: Michal Hašek si stěžoval na generála Pavla a na Stropnického. A pak věc pokračovala

23.03.2015 10:26

Předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek (ČSSD) si na svém facebookovém profilu z pozice hejtmana Jihomoravského kraje postěžoval na nedostatečnou informovanost o průjezdu amerických jednotek jeho krajem. Prý neví, co má občanům kraje a starostům sdělit. „Sežrat“ to Hašek dal zejména ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO).

Přejezd konvoje USA: Michal Hašek si stěžoval na generála Pavla a na Stropnického. A pak věc pokračovala
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Hašek na svém facebookovém profilu sdílel naskenovaný dopis, kterým ho náčelník generálního štábu Petr Pavel informuje o průjezdu amerického vojenského konvoje skrze jeho Jihomoravský kraj.

V komentáři, kterým dopis opatřil, nejprve hejtman Jihomoravského kraje poukázal na špatnou komunikaci mezi resortem obrany a kraji. Hejtmani prý byli o průjezdu amerických jednotek regiony ČR informováni až poté, co Hašek apeloval na premiéra Bohuslava Sobotku, který následně tuto věc uložil ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO).

Náčelník generálního štábu Petr Pavel pak hejtmany skutečně informoval a pro podrobnější informace je odkázal na krajská vojenská velitelství. Tento postup se ale Haškovi nezamlouvá. „Udělejte si obrázek o způsobu komunikace resortu obrany s kraji, z Krajského vojenského velitelství zatím žádnou další zprávu nemám, a tak jsem na rozpacích, co kromě věcí známých z médií, mám vlastně občanům kraje a starostům sdělit...“ uvedl Hašek.

„Věřím, že ministr Stropnický podal americkým vojákům v kolonách podrobné informace o práci podřízených jeho stranického kolegy Ťoka, spočívající v narušení plynulé jízdy po českých dálnicích díky uzavírkám a zúžením organizovaným Ředitelstvím silnic a dálnic, nikoliv proruskými agenty,“ rýpl si s nadsázkou do ministra obrany.  

Sociálnědemokratický hejtman ve svém sdělení na sociální síti rovněž vyzval obyvatele Jihomoravského kraje, aby nijak nekomplikovali řadovým americkým vojákům splnění jejich mise spočívající v „demonstrativním“ přesunu kolony obrněných vozidel skrze ČR.

Status na Facebooku zakončil Hašek doporučením. V případné neformální debatě se spojenci večer ve vyškovských restauracích by prý bylo záhodno propagovat jihomoravská vína a regionální piva a jídla.

Po poledni celá věc nabrala nový vývoj a Hašek mohl na Facebooku sdělit: ,,Hezke slunecne odpoledne z Brna,pred chvili jsem prijal reditele Krajskeho vojenskeho velitelstvi v Brne plk.Lacinu,ktery mne jako sefa Bezpecnostni rady kraje oficialne informoval o prujezdu americkych vojaku v ramci "Dragoon Ride" Jihomoravskym krajem ve dnech 29.-30.brezna 2015. Projednali jsme rovnez zpusob informovani starostu mest a obci,kterych se operace bude tykat. Na zaklade zadosti Armady Ceske republiky budou podrobne informace zverejneny 24hodin pred prujezdem americkych jednotek."

Dopis, který se stal základem Haškova původního povzdechnutí:

Co přesně napsal Hašek původně na Facebook:

Ministr Stropnický sdělil, že hejtmani byli informováni o průjezdu amerických jednotek regiony ČR. Ano, obdrželi jsme dopis náčelníka generálního štábu PO rozhodnutí vlády, vznikl však na základě mé žádosti premiéru Sobotkovi, který obratem uložil tuto věc ministrovi obrany.

Udělejte si obrázek o způsobu komunikace resortu obrany s kraji, z Krajského vojenského velitelství zatím žádnou další zprávu nemám, a tak jsem na rozpacích, co kromě věcí známých z médií, mám vlastně občanům kraje a starostům sdělit...

Protože jsme krajem pohostinných lidí, kteří mají vlastní hlavu i názor, bez ohledu na běžící názorový spor o význam amerického konvoje projíždějícího naším krajem v čase 70. výročí osvobození Moravy jednotkami sovětské, rumunské, československé a dalších spojeneckých armád od německých nacistů, vyzývám všechny Jihomoraváky, aby nijak nekomplikovali řadovým americkým vojákům splnění jejich mise spočívající v demonstrativním přesunu kolony obrněných vozidel skrze ČR(Jmk).

Věřím, že ministr Stropnický podal americkým vojákům v kolonách podrobné informace o práci podřízených jeho stranického kolegy Ťoka, spočívající v narušení plynulé jízdy po českých dálnicích díky uzavírkám a zúžením organizovaným Ředitelstvím silnic a dálnic, nikoliv proruskými agenty.

V případné neformální debatě se spojenci večer ve vyškovských restauracích doporučuji propagovat jihomoravská vína a regionální piva a jídla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…