Přeji vašemu praporu, aby vám jej žádná banda debilů nerozstříhala, prohlásil Zeman před plným náměstím. Vzpomněl na aktivisty ze „Sta hoven“

29.06.2016 18:31

Prezident Miloš Zeman se v rámci své pracovní návštěvy Kraje Vysočina setkal i s občany Pelhřimova. Na Masarykově náměstí na něj netrpělivě čekaly stovky lidí. Zavítal sem společně s hejtmanem kraje Jiřím Běhounkem i starostou města Františkem Kučerou.

Přeji vašemu praporu, aby vám jej žádná banda debilů nerozstříhala, prohlásil Zeman před plným náměstím. Vzpomněl na aktivisty ze „Sta hoven“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Dojmy z Pelhřimova mám dobré. Nyní jsem byl v Agrostroji, což je obdivuhodný podnik, kde mají průměrnou mzdu 28 500 korun. Víte ale, co je to průměr. Každopádně chci věřit, že je to podnik, který odstranil nezaměstnanost tady na Pelhřimovsku,“ řekl Zeman úvodem a pogratuloval okresu k nejnižší nezaměstnanosti. „Teď už jde jenom o to, aby se ty platy zvyšovaly tak, aby životní úroveň odpovídala produktivitě práce,“ dodal.

Vzpomněl také na komika Lubomíra Lipského, pelhřimovského rodáka, kterému v prvním roce svého prezidentování předal státní vyznamenání.

Následně se vyjádřil k nadcházejícím krajským a sněmovním volbám. Lidé by podle něj měli pamatovat na svou cenu a nenechat se uplatit párky či pivem, což budou jistě kandidáti nabízet. „Měli byste přemýšlet o programech těch, kdo kandidují, a měli byste se ptát, kdo je na daných kandidátkách a co je za ním. Nikdo z nás není nepopsaný list. Každý z nás něco udělal, leckdy i podělal. Přemýšlejte, ať už budete volit kohokoli, nejen o programu, ale i o lidech. Jděte k volbám, ať se vám líbí nebo nelíbí ta či ona strana. Protože jinak budete nadávat doma u televizorů nebo v hospodě,“ podotkl Zeman s tím, že právo nadávat mají pouze ti, kteří aktivně dorazí k volbám.

Úvodní dotaz směřoval na čin aktivistů skupiny Ztohoven, která z budovy Pražského hradu odcizila prezidentskou standartu, následně ji rozstříhala a rozeslala občanům České republiky. „Důsledně název této skupiny vyslovuji jako Sto hoven. Pochyboval bych i o tom, že je to umělecká performance. Uvědomme si, že prezidentská standarta není symbol ani vlastnictví Miloše Zemana, ani nikoho z budoucích prezidentů. Prezidentská standarta je jeden ze symbolů české státnosti. Poslední případ, kdy byla stržena z Pražského hradu, se odehrál 15. 3. 1939, kdy Adolf Hitler přijel do Prahy a později byl vyhlášen protektorem. Myslím si, že je to neúcta k symbolu české státnosti,“ podotkl Zeman. „Když teď s performancí začal soud, tak tato skupina prohlásila, že soudkyni považuje za podjatou, protože ji jmenoval prezident Zeman. Chtěl bych upozornit, že podle Ústavy ČR jmenuje prezident všechny soudce,“ dodal s tím, že v každé obci je jeden obecní blázen.

Hlava státu se následně vyjádřila k teroristickému útoku na letišti v Istanbulu, při němž zahynuly desítky lidí. „Je otázkou, kdo útok provedl. Zda Islámský stát, nebo Strana kurdských pracujících. Prozatím se k tomu nepřihlásil nikdo. Já samozřejmě pošlu soustrastný telegram prezidentu Erdoganovi,“ řekl Zeman.

Další dotaz se týkal neziskových organizací a byrokracie kolem dobrovolných sdružení. „Mám rád dobrovolné hasiče. Ty se mohou také považovat za neziskovou organizaci svého druhu. A ti jsou v každé obci. Suplují leckdy i myslivce či zahrádkáře, pokud tam nejsou. Pořádají plesy a nejrůznější soutěže. Mám rád zahrádkáře, protože mám zahrádku 2 x 3 metry. Mohl bych vyjmenovávat i divadelní spolky a jiné organizace,“ řekl s tím, že pak však existují i neziskové organizace, jež jsou pijavicemi státního rozpočtu. Zmínil například bývalý ekologický právní servis, který leckdy vydíral nějaké subjekty tím, že pokud nedostanou dotační příspěvky, půjdou k soudu. „Nemám rád neziskové organizace, které pořádají golfové turnaje, módní přehlídky. Toto vše mi připadá poněkud snobské a jako plýtvání penězi,“ řekl Zeman.

Další z dotazů směřoval na výstavbu hospice v Pelhřimově, který by byl podle tazatele v Kraji Vysočina první. „Jsem zastáncem hospicové péče. A kdykoliv se zeptáme, vyčítám panu hejtmanovi, že v kraji není kamenný hospic,“ řekl. „Teď sice žijeme plnohodnotným životem včetně sexuálního, jsme úspěšní, ale jednou budeme potřebovat, aby nás někdo vzal za ruku, pohladil. A tohle, při vší úctě, vám LDN nezaručí. A myslím si, Jiří Běhounku, že by bylo velmi dobré, aby tady pan starosta hospic vybudoval,“ vyzval hejtmana.

Závěrečný dotaz směřoval k nenávisti mladých lidí proti prezidentovi. „Já vždy děti učil, že první muž ve státě zasluhuje úctu,“ řekl jeden z návštěvníků náměstí. „Mohl byste stejně tak mluvit o starých lidech, o lidech středního věku. Neznám prezidenta, který by byl milován sto procenty obyvatelstva, severokorejský prezident Kim Čong-un je milován sto třemi procenty obyvatelstva,“ řekl s úsměvem Zeman. Zevšeobecňovat podle hlavy státu však není dobré. Posléze se vyjádřil i k mediálním zkazkám, kdy bývá často nazýván agentem různých států. „Jsem agentem jen a pouze České republiky.“

Zeman se závěrem podepsal do pamětní knihy města a připnul prezidentskou stuhu na prapor města. „Přeji vašemu praporu, aby vám jej žádná banda debilů nerozstříhala,“ uzavřela hlava státu s narážkou na aktivisty skupiny Ztohoven. Z Pelhřimova si Zeman odvezl knihu o městě a regionální potraviny, mimo jiné chléb. „Ten si vezmu na dovolenou na Vysočinu, která začne za dva dny. Předpokládám, že v těch uzeninách není žádné maso, takže je mohu v klidu konzumovat,“ řekl k balíčku. „Mohu vám slíbit, že dárek zkonzumuji do posledního zrnka – a moc vám za něj děkuji,“ řekl a popřál lidem slunce v duši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…