Unesený Čech z kauzy Fajád promluvil: Byl jsem na příjemné večeři s velvyslancem USA Schapirem a...

19.02.2016 15:07

Tlumočník z arabštiny Adam Homsi zavítal jako host do internetové televize DVTV. V poslední době figuruje hned ve dvou kauzách, které hýbou Českem. Coby překladatel kontroloval pro české diváky slova iráckého uprchlíka, jenž hovořil o stáji pro zvířata na televizi Prima. Byl však také jedním z pěti Čechů unesených v Libanonu. Naši občané byli vyměněni za Alího Fajáda. Nepěkně se vyjádřil o českých tajných službách i České televizi.

Unesený Čech z kauzy Fajád promluvil: Byl jsem na příjemné večeři s velvyslancem USA Schapirem a...
Foto: redakce
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

„Tam zaznělo: Kdybychom bydleli v kravíně. Tam není nic o tom, že v kravíně zrovna bydlí. Pán mluvil všeobecně o bydlení, u něhož je důležité, aby bylo vyhovující,“ zahájil host s odkazem na reportáž o „kravíně“.

FTV Prima se prý Homsiho ptala, zda ve slovech uprchlíka zněl podmiňovací způsob či nikoliv. Ten řekl, že ano, ale televize na to nezareagovala. „On sice mluvil o kravíně, ale ne tak, jak to bylo prezentováno,“ pokračoval Homsi. „Snažil jsem se jim tam volat, ale nic s tím neudělali,“ doplnil. Je to podle jeho názoru znehodnocení i jeho vlastní práce jakožto překladatele. Tito uprchlíci žijící na Vysočině se chovali nekonfliktně a rozhodně není na místě pokřivovat jejich obraz.

Pokud jde o libanonskou kauzu, Homsi je prý teď ve velmi obtížné situaci, protože mu krachuje firma a on nemá prostředky na to, aby ji zachránil. Únosci byli podle překladatele mladí muži, kteří islámskou víru nevyznávali nijak horlivě.

„Mluvili jako moji bývalí spolužáci ve škole, nadávali, možná islám dodržovali ještě méně, protože se nemodlili. Možná jeden nebo dva z nich. ... Ale já jsem nejen sebe, ale i ostatní přesvědčoval o tom, že to všechno dopadne dobře, protože tam je určitý cíl toho kriminálního činu a ten byl v podstatě výměnou,“ zaznělo z úst překladatele.

České soudy, čeští zpravodajci, ale i Česká televize nedělali, co měli, udeřil Homsi

Na 90 procent je přesvědčen o tom, že pětice Čechů vyjela do Libanonu, aby posléze mohla být vyměněna za Alího Fajáda. „To byla dohoda tří stran, jednalo se o dohodu pana Švarce s Fajádem a v jednu chvíli do toho vstoupilo české zpravodajství,“ prozradil. V součtu se prý jednalo o dvě cesty a Homsi měl za obě slíbené celkem 19 tisíc dolarů, tedy asi 450 tisíc korun. Dodnes však neviděl ani korunu, přestože celému projektu věnoval asi rok práce. „Měly to být peníze od pana Fajáda."

Sluší se připomenout, že advokát Jan Švarc byl také jedním z unesených Čechů a i on podal svůj pohled na celý případ.

České zpravodajství chtělo získat v Libanonu nějaké informace, ale únos byl dílem libanonských tajných služeb. Homsi v této souvislosti velmi vyčítá českým tajným službám, že se lépe nepostaraly o své občany. „My jsme čekali, že tam bude zabezpečení, které nám slíbila jak česká, tak libanonská strana,“ postěžoval si Homsi. Na české zpravodajské služby se hněvá, proto o celé kauze mluví, ačkoli byl důrazně vyzván, aby tak nečinil.

„Mám pocit, že se nás do toho všichni nějak snaží zatáhnout, přestože my jsme oběti. My jsme oběti především nedostatečné ochrany české strany svých občanů, kteří byli vysláni do takovéto země. A také toho, že české soudnictví nepostupovalo. A také toho, že Česká televize neodvysílala reportáž, kterou slíbila odvysílat panu Švarcovi o tom případu," řekl host.

Příjemná večeře s velvyslancem USA

Dostal možnost nahlédnout na celou kauzu ještě trochu v jiném světle, když večeřel s velvyslancem USA Andrewem Schapirem v Praze. „Včera jsem se sešel s panem Schapirem, velvyslancem USA v ČR, a měli jsme velmi příjemný rozhovor. Jeho to zajímalo, mě zajímalo, co si o tom myslí. Potvrdil to, že oni postupovali podle svých zákonů. A podle toho, co jsem se dozvěděl já, tak Česká republika postupovala částečně podle svých zákonů, protože policejní provokace, které byly použity, jsou zakázány zde v Evropě,“ naznačil překladatel.

Příště si prý dá velký pozor, kam pocestuje. Pozor si dá např. na letištích. „Nevíte, co se tam může stát, kdo tam na vás může čekat. Jak se to ostatně stalo panu Fajádovi, když přiletěl sem. ... A já nechci mít nic společného s ničím, co není objasněno.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…