Překvapená vládní zmocněnkyně: Agentura chce pomoci s Romy. Proč ta kritika

28.01.2012 11:21

Starostové a politici ze Šluknovska kritizují Agenturu pro sociální začleňování s tím, že jim nic nepřinesla. Upozorňují, že je příliš proromská a některé body jsou absurdní. „Kritikou jsem nemile překvapená,“ řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Překvapená vládní zmocněnkyně: Agentura chce pomoci s Romy. Proč ta kritika
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

„Se všemi starosty jsem se během uplynulého roku několikrát osobně viděla, když jsem Šluknovsko navštěvovala v čase nepokojů. Při společných jednáních starostové opakovaně vyjádřili jasný zájem pracovat společně. S podzimním ukončením demonstrací v ulicích však tento zájem výrazně opadl a na řadu nabídek jsme dodnes nedostali odpověď,“ uvedla Šimůnková v rozhovoru pro Právo.

Šimůnková nechce poukazovat na to, ve kterých městech je situace nejhorší. „Jedná s o region s velkou mírou nezaměstnanosti a obecně horší infrastrukturou, než je ve zbytku republiky,“ popsala komplikované podmínky vládní zmocněnkyně. Přesto však upozorňuje, že k jistému zlepšení někde došlo. „Města, která před delší dobou již začala s prací na projektech sociálního začleňování, dnes mají mnohem méně problémů s negativními projevy sociálního vyloučení.“ Na vzájemné spolupráci se nepodílí Varnsdorf ani Rumburk.

Proromské a absurdní

Starostové mají výhrady k vládní strategii, že je příliš proromská a diskriminační. Některé body jsou prý vyloženě absurdní. „Strategie je jedním z nejkoncepčnějších materiálů, který kdy vláda k řešení této problematiky měla. Poprvé obsahuje konkrétní termíny a konkrétní gestory jednotlivých opatření v podobě jednotlivých resortů nebo ve spolupráci několika resortů najednou,“ brání program Šimůnková. Pochybení připouští pouze v nedostatečné komunikaci se starosty. „Rádi bychom to napravili. Na semináři pro zástupce obcí bychom vše chtěli podrobně představit a vysvětlit.“

Tvrzení, že by policie měla svážet do škol romské děti, považuje Šimůnková za dezinterpretaci jednoho z návrhů strategie. „Opatření ve strategii navrhuje řadu kroků, které by měly vést k systematickému řešení záškoláctví. Jedním z kroků je i zapojení širší sítě zasahujících, kteří mohou „vytahovat“ děti z domovů do školy. Kromě sociálních pracovníků a pracovníků odboru sociálněprávní ochrany dětí může jít i o pracovníky Policie ČR,“ vysvětlila Šimůnková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…