Překvapení: Český zástupce utajeně jedná s Íránem

04.03.2014 8:21

K novému trendu zlepšování vztahů s Íránem se přidává také Česko. Od včerejška je na „diskrétní“ návštěvě této blízkovýchodní země politický ředitel Ministerstva zahraničních věcí Václav Bálek. Informovaly o tom úterní Lidové noviny. Jednat má s několika předními politiky a diplomaty včetně náměstka ministra zahraničí. Na programu má být oživování vzájemných ekonomických vztahů, témata lidských práv či vrácení dvoustranných vztahů na plnohodnotnou úroveň velvyslanců.

Překvapení: Český zástupce utajeně jedná s Íránem
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Podle Bálka je návštěva výsledkem nového vývoje ve vztazích mezi Íránem a západním společenstvím. „Írán zjevně změnil rétoriku a komunikuje se Západem. Také my bychom se teď měli víc zabývat budoucností než minulostí,“ řekl Bálek listu.

Ten také zmiňuje to, že v hlavním íránském městě si už od loňského podzimu podávají dveře západní politici a byznysmeni. „Minulý týden například Írán navštívil belgický ministr zahraničí Didier Reynders, o víkendu ho následoval šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski a jeho španělský kolega José Manuel García Margallo. Krátce po Bálkovi do země zavítá šéfka zahraniční politiky EU Catherine  Ashtonová,“ napsal list s tím, že k tomu přibývá podnikatelských misí, které chtějí využít toho, že od února jsou zmírněny protiíránské sankce. „Snaha sondovat půdu v ropné velmoci lačnící po zahraničních investorech je tak enormní, že američtí diplomaté například v lednu varovali francouzské obchodníky, že úleva v sankcích zatím platí pouze na půl roku,“ podotýká deník.

Bálek má v Íránu jednat o dvoustranných vztazích, o situaci v Sýrii a Afghánistánu, ale také o eventuálním oživování vzájemného obchodu. Má se také přimlouvat za to, aby tamní režim po třech letech propustil z domácího vězení dva opoziční vůdce, kteří v červnu 2009 neúspěšně kandidovali proti tehdejšímu prezidentovi Ahmadínežádovi.

Naopak patrně v Bálkově agendě bude chybět otázka amerického Rádia Svobodná Evropa, které vysílá z Prahy do Íránu. „Zdá se, že tuto epizodu už chtějí Íránci smést ze stolu, velmi často také v poslední době říkají, že to rádio stejně v Íránu nikdo neposlouchá,“ cituje list „zasvěcený diplomatický zdroj.“

Deník v této souvislosti uvádí, že v minulosti právě zahájení vysílání zmíněného rádia z Prahy do Íránu bylo důvodem omezení vzájemného diplomatického zastoupení z úrovní velvyslanců na pouhé chargé d´affaires.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…