Překvapení: Ministr financí Fischer začal rozdávat a přidávat

03.09.2013 8:53

Největší šanci uspět s požadavkem na navýšení rozpočtu na příští rok má Ministerstvo dopravy. V rozhovoru pro iHNed.cz to naznačil ministr financí v demisi Jan Fischer. Připraven je také navýšit celkové platby zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce o 3,7 miliard korun.

Překvapení: Ministr financí Fischer začal rozdávat a přidávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Jan Fischer podepisuje jmenovací listinu

Ministr potvrdil informace serveru, že vláda bude tuto středu opět projednávat návrh státního rozpočtu pro příští rok. „Předpokládám, že potom se ministři vyjádří ke svým kapitolám. Byl bych rád, kdyby své požadavky zredukovali na jednu absolutní prioritu. Schodek je plánován na 110 miliard a `nadpožadavky` na dalších 35 miliard. To je nepřijatelné, znamenalo by to navýšení deficitu o 40 procent. Nyní jsme na hraně podílu deficitu k HDP na třech procentech,“ uvedl Fischer.

Původní návrh rozpočtu ale počítal se schodkem „pouhých“ 105 miliard. Ministr financí zvýšení schodku odůvodňuje nutností krytí zvýšení plateb za státní pojištěnce. „Ten proces je třeba vykopnout zákonem, který ještě není schválen, ale předpokládáme, že bude přijat. Nechtěl jsem ale jít na 5,7 miliardy, které požadoval ministr zdravotnictví. Počítám po dohodě s premiérem s částkou 3,7 miliard. To je zhruba 50 korun za pojištěnce,“ vysvětlil Fischer. Ten zároveň vyvrátil spekulace, že by vláda počítala s odkupem pohledávek zdravotních pojišťoven ve výši 5 miliard korun. Nicméně připustil, že o této věci vláda debatuje.

Na otázku, na jaké ministerské požadavky nakonec přistoupí, ministr financí uvedl, že vláda bude posuzovat požadavky nad rámec návrhu jako celek. „Abychom je viděli v souvislostech. To se dříve nedělo. Část požadavků už v rozpočtu je, část je nereálná. O dalších můžeme jednat a jsem připraven je podpořit – například dopravu,“ uvedl Fischer.

Potvrdil, že financování regionální dopravy ve výši 2,6 miliardy zůstává zachováno. „Jen se tyto prostředky neobjevují v kapitole Ministerstva dopravy, ale počítá se, že budou peníze složeny ve všeobecné pokladní správě. Pak máme dopravní infrastrukturu. Státní fond dopravní infrastruktury má takové specifikum - bez skrupulí může převádět prostředky, které mu zbudou, z jednoho roku do druhého. A to není v rozpočtu vidět. Letos to činí 14 miliard korun,“ vysvětlil ministr financí s tím, že přístupný bude požadavku ministra dopravy na podporu ve výši 1,5 miliardy korun, a to operačního programu v dopravě. „Dalších českých 1,5 miliardy by znamenalo v součtu pět miliard navíc,“ podotkl Jan Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…