Překvapení voleb primátora Drážďan: Kandidátka Pegidy získala téměř deset procent hlasů

08.06.2015 12:00

V nedělních primátorských volbách v Drážďanech získala kandidátka hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) Tatjana Festerlingová téměř deset procent hlasů. Dnes to oznámila saská volební komise. Šanci na ovládnutí vedení saské metropole však Pegida podle analytiků nemá: kandidáti sociální demokracie (SPD) a Svobodné demokratické strany (FDP) získali přes 30 procent. O primátorovi se rozhodne ve druhém kole voleb 5. července, do kterého podle saských volebních zákonů postupují všichni kandidáti z kola prvního.

Překvapení voleb primátora Drážďan: Kandidátka Pegidy získala  téměř deset procent hlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

V prvním kole zvítězila Eva-Maria Stangeová z SPD se 36 procenty hlasů, na druhém místě skončil Dirk Hilbert z FDP se 31,7 procenta hlasů. Saský zemský ministr vnitra Markus Ulbig z Křesťanskodemokratické unie (CDU) získal na třetím místě 15,4 procenta hlasů a Festerlingová skončila čtvrtá s 9,7 procenta.

Němečtí analytici sledovali především výsledek kandidátky hnutí Pegida. Její výrazný úspěch by totiž mohl oživit zájem o pravidelné protiislámské demonstrace, které Pegida od loňského podzimu pořádala v Drážďanech. V lednu účast na nich překračovala 20 000 lidí a odnože hnutí se rozšířily do dalších německých měst, po roztržce mezi předáky hnutí ale zájem opadl a neoživila ho ani účast nizozemského populistického politika Geerta Wilderse na jedné z demonstrací.

První kolo voleb také naznačuje, že CDU přijde o primátora v posledním městě s více než 400 000 obyvateli. Dosavadní primátorka Helma Oroszová ze zdravotních důvodů znovu nekandidovala a Ulbigův velký odstup za oběma vedoucími kandidáty naznačuje, že strana nemá šanci ve druhém kole úřad získat.

Podle saského volebního zákona v případě, že v prvním kole nikdo nezíská přes 50 procent hlasů, postupují do druhého kola všichni uchazeči o primátorský post z prvního kola. Není ale vyloučeno, že se některý z nich vzdá kandidatury. Vítězem druhého kola voleb se stane kandidát, který získá nejvyšší počet hlasů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…